Prostreno.cz

Hubnutí a pohyb: Jak vám pomůže k vysněné postavě

Úbytek hmotnosti je pro většinu lidí výzvou. Nestačí však změnit jen jídelníček, nejlepších výsledků dosáhnete, když zařadíte do svého života pohyb. V dnešní době ho máme nedostatek, vysedávání v kanceláři našemu zdraví vůbec nepřispívá, ba naopak ho zhoršuje. Propašujte do svého života co nejvíce pohybu a kila půjdou dolů raz dva.

Máme pro vás 8 rad jak se dostat na vysněnou váhu - vše je jen o vás a hlavně o pohybu. Vyzrajte na pohyb efektivně.

Zahřejte se před cvičením

Než začnete se cvičením, je důležité se zahřát. Krátké zahřátí před cvičením rozproudí krev v celém těle, včetně svalů, a tím zvýší množství kalorii, které vaše tělo spálí. Zahřátí také umožňuje srdci připravit se na následující zátěž a velký přísun kyslíku a navíc významně sníží riziko zranění.

Zahřívací kolečko by mělo trvat 10-20 minut, nejlepší je tento čas věnovat několika různým pohybovým aktivitám po dobu 5 minut. Například si můžete zahřátí sestavit z 5minutového lehkého běhu, 5minutové jízdy na kole bez zátěže nebo 5minutového skákání přes švihadlo.

Začněte svůj den pohybem

Pokud je to možné věnujte se fyzické aktivitě hned z rána. Zrychlený metabolismus vám poskytne více energie po celý den a podpoří také spalování kalorií. Pokud budete cvičit před snídaní, spálíte mnohem více kalorií. Už pouhých 20 minut mírného aerobního cvičení ráno zlepšuje soustředění a kognitivní funkce.

Zapomeňte na rutinu

Vaše cvičení by mělo být různorodé pro dosažení nejlepších výsledků. Jednotlivé pohybové aktivity jsou zaměřeny vždy jen na pár svalů. Pokud chcete zpevnit celé tělo, kombinujte své sportovní aktivity. Chodíte pravidelně běhat a zrovna venku prší, pak udělejte změnu a zajděte si zaplavat, vašemu tělu to jenom prospěje. Dokonalý plán tréninku by měl kombinovat pět klíčových prvků fitness tréninku. Jedná se o aerobní cvičení, silový trénink, základní cvičení, trénink rovnováhy a protahování.

Hýbejte se celý den

Centra pro prevenci obezity říkají, že několik krátkých cvičení po celý den je stejně efektivní jako jeden dlouhý trénink. Pokud tedy nemáte čas a trpělivost na dlouhé cvičení, můžete rozdělit trénink na 10minutové sekce, které se provádí 3- až 6krát denně.

Ráno můžete do práce vyrazit na kole, místo výtahu vyběhněte schody, o polední pauze si dopřejte svižnou procházku, a až budete doma, dejte si ještě několik minut silového tréninku. Bez ohledu na to, jak rozdělíte své tréninky, ujistěte se, že se nejméně 2 hodiny a 30 minut týdně věnujete tělesné aktivitě.

Žádné víkendové lenošení

Přestože byste si měli z vašeho tréninku udělat přestávku 1- nebo 2krát týdně, neznamená to, že máte dovoleno lenošit! Celý týden jste se usilovně věnovali pohybu a o víkendu to chcete zahodit? To by byla velká škoda.

Existuje mnoho způsobů, jak své tělo rozhýbat i o víkendu. Máte dostatek času vyzkoušet nové aktivity, vyrazit do vzdáleného bazénu nebo s rodinou do přírody. Dokonce i 1 hodina zahradničení nebo domácích prací vám může během víkendů zlepšit fyzičku.

Nezapomeňte na činky

I když nejste žádný kulturista a toužíte jen po zpevnění a vyrýsování postavy, neměli byste zapomínat na činky. Pokud toužíte po vyrýsované postavě, měli byste zvedat lehké činky s více opakováním. Když říkáme lehké, tak opravdu lehké, ženy si vystačí s činkami 0,5–1 kg. Pokud chcete cvičit doma a nechcete utrácet, jednoduše si naplňte PET lahve vodou nebo pískem a máte činky raz dva.

Zaposlouchejte se

Během cvičení můžete podpořit svůj výkon i rytmickou hudbou. Sestavte si vlastní playlist oblíbených rytmických písniček - i vrtění se do rytmu se počítá. Studie zveřejněná v roce 2008 zdůrazňuje silné spojení mezi hudbou a výkonem v oblasti kardiovaskulárních cvičení. Něco na tom určitě bude.

Skupinové cvičení

Nezavrhujte cvičení ve skupině, má i své výhody. Když cvičíte společně s ostatními, nechcete být nikdy ten nejhorší, ten, kdo to nezvládne... Díky tomu vybičujete své tělo k lepším výkonům, protože přece to nevzdáte. Co zvládnou ostatní, zvládnete taky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat