Prostreno.cz

Objevte sílu koření. Léčivý je i kmín nebo pepř

Koření není dobré jen k ochucení pokrmů, ale v mnoha případech má pozitivní účinky na naše zdraví. Koření dokáže bojovat s infekcí, posiluje imunitní systém, má vliv zdravé srdce, umí vyvolat pocení, detoxikuje tělo a je velmi efektivní při dietě. Stačí jen vědět, po čem sáhnout!

Obchod s kořením je nedílnou součástí historie. V některých částech světa byla stejně jako koření ceněna i sůl, byla mnohem cennější než zlato. Mnoho léčebných a tradičních medicínských metod záviselo a dodnes závisí na využití koření, mezi takové země patří převážně Čína, Indie, Střední východ a části Afriky, které zároveň tvoří hlavní obchodní síť.

Máme pro vás několik běžných koření, které máte jistě doma. Schválně, jestli znáte i jejich léčivou sílu.

Bobkový list

Přemýšlíte, kdy jste naposled použili bobkový list? Možná ho po přečtení budete používat častěji. V některých zemích je velmi populární a to nejen pro svoji chuť. Bobkový list preventivně působí proti rakovině, posiluje imunitu, chrání oči, působí na kvalitu vlasů a pokožky, zlepšuje funkci nervového systému. Dokonce dokáže kladně ovlivňovat onemocnění spojené s krví – například předcházet a napomáhat při léčbě anémie.

Černý pepř

Pepř patří snad mezi nejpoužívanější koření na světě a není divu. Oceníte nejen jeho kořenící schopnosti, ale i ty zdravotní. Pepř dokáže zmírnit záněty, snižuje nadýmání, ovlivňuje činnost srdce a krevní tlak. Navíc má silné antioxidační vlastnosti, které ´účině působí i proti rakovině.

Kmín

Vzpomínáte, jak babička přidávala kmín do vařených brambor? Někteří z nás to dělají dodnes a je to jedině dobře. Kmín zlepšuje trávení, zmírňuje zácpu a nadýmání, snižuje hladinu cholesterolu, neutralizuje volné radikály, zlepšuje krevní tlak a průchodnost cév. Navíc je dobrým zdrojem cenných látek, jako je například thiamin, pyridoxin, riboflavin a niacin. Dále obsahuje železo, měď, vápník, draslík, mangan, selen, zinek a hořčík. Je až neuvěřitelné, co všechno to malé zrníčko ukrývá.

Skořice

Nesmíme opomenout ani voňavou skořici, bez které si osobně neumím štrúdl ani představit. Skořice je oblíbené koření po celém světě. Dokáže snížit zánět, odstranit bolest, pomáhá při léčbě a prevenci cukrovky, urychluje metabolismus, přispívá ke zdraví srdce, zvyšuje kognitivní funkce, posiluje kosti, preventivně působí proti rakovině. Skořice je vyhledávaným kořením i v péči o pleť.

Hřebíček

Silné aromatické koření, které máme spojené se zimním obdobím. Hřebíček má velmi silnou chuť a také silnou moc. Působí antioxidačně, antisepticky, protizánětlivě a tlumí bolest. Obsahuje také řadu hodnotných organických sloučenin a těkavých olejů, které jsou dobré při ochraně proti rakovině, při řízení srdeční činnosti, při regulaci tělesných tekutin, při zlepšování trávení a pro posílení membrán v celém těle.

Kardamom

Kardamom napomáhá trávení, snižuje křeče, snižuje krevní tlak, zrychluje metabolismus, zvyšuje krevní oběh a podporuje odvodňování.  Také tělu dodává mnoho potřebných vitaminů a minerálů včetně riboflavinu, niacinu, vitamín C, železa, manganu a draslíku. Jeho esenciální těkavé oleje jsou také velmi účinné při léčbě různých zánětlivých stavů.

Kajenský pepř

Kajenský pepř neboli chilli může být pro někoho až příliš silné, přesto je velice účinné a velmi zdravé. Chilli podporuje vylučování, eliminuje toxiny z těla, napomáhá při léčbě cukrovky, preventivně působí proti rakovině, snižuje krevní tlak, podporuje správnou činnost metabolismu a reguluje hormonální aktivitu. Má silné antioxidační vlastnosti, které dokážou bojovat proti všem cizím útočníků, toxinům a potencionální infekci. Navíc díky svému působení na metabolismus, patří mezi nejvyhledávanější koření při redukci hmotnosti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat