Prostreno.cz

Oslaďte si život bez výčitek

Moruše bílá je přibližně dvacetimetrový strom s plody válcovitého tvaru připomínající malinu, mohou být červené, černé a bílé. Tyto plody jsou velmi ceněny pro své složení a to nejen jako přírodní sladidlo, ale také jako součást čínské medicíny. Poznejte všechny její hodnoty, rozhodně stojí za ochutnání.

Strom moruše není u nás nijak rozšířen, daří se mu spíše v teplém pásmu, ale pokud patříte mezi nadšené zahrádkáře, tak je moruše velmi přizpůsobivá a lze ji pěstovat i v našem podnebí. Strom kvete začátkem měsíce května a plody dozrávají od července do konce září.

V obchodech ji mezi čerstvým ovocem nenajdete, plody jsou velmi citlivé a dlouhou cestu z Asie by nevydržely. Spíše zabrouzdejte okolo sušeného ovoce, plody moruše jsou sušeny na slunci a poté je možný i dovoz těchto cenných plodů.

Co plody moruše obsahují?

Plody jsou bohaté na vitamin C a K, také obsahují řadu důležitých minerálů, jako je například železo, vápník, draslík, hořčík a fosfor. Obsahují také poměrně velké množství vlákniny a přibližně 10 % bílkovin. Vzhledem k relativně vysoké hladině přírodních cukrů – zhruba 50 % – je pro rychlé doplnění energie můžeme konzumovat jako ideální dopolední i odpolední svačinku. Poznejte všechny její kvality pro lidské zdraví.

Silný antioxidant

Resveratrol je přírodní antioxidant a derivát stilbenu, který se vyskytuje v některých rostlinách například také v červeném hroznovém víně, borůvkách, červenému rybízu nebo v kakau. Resveratrolu se přisuzuje mnoho příznivých účinků na naše zdraví, má silné antioxidační a antibakteriální účinky. Dokonce napomáhá při léčbě rakoviny.

Udržuje hladinu glukózy

Plody moruše obsahují takzvaný moralin, který zpomaluje vstřebávání sacharidů a tím napomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi.

Význam v tradiční čínské medicíně

Moruše bílá se již po staletí využívá v tradiční čínské medicíně, kde se používá k léčbě únavy, slabosti, zlepšuji spánek a zklidňuje mysl. Také se užívá při onemocnění ledvin, chudokrevnosti a preventivně proti cévním onemocněním. Preventivně chrání tělo před vznikem rakoviny. V neposlední řadě můžete moruše využít i při zácpě, protože plody mají mírně projímavý účinek. Moruše se také jedí pro krásu, zpomalují stárnutí a hlavně zabraňují předčasnému šedivění vlasů.

Využití v kuchyni

Dříve se moruše konzumovaly převážně přímo, nebo se kompotovaly či se z nich vyráběly džemy, mošty a vína. Dnes se  spíš upřednostňuje sušení, plody v sušeném stavu jsou ještě sladší než syrové, proto jsou i vynikajícím přírodním sladidlem. Usušené plody se přidávají do smoothoie, ovesných kaší a domácích müsli. Záleží jen na vaší fantazii a chuti, jak moruše využijete. Rozhodně stojí za ochutnání.

Zdroj: https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-white-mulberry-88659, https://www.healthbenefitstimes.com/white-mulberry/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)

Palačinky

30min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba