Prostreno.cz

Nepropásněte sklizeň bezinek. Chrání srdce a regulují cukr v krvi

Pokud jste ještě nevyrazili do přírody na sběr bezinek, tak máte nejvyšší čas. Bezinky dozrávají koncem srpna a začátkem září, takže o víkendu hurá do lesa. Bezinky jsou nejen plné vitaminů, ale mají i silné protizánětlivé účinky, posilují imunitu, chrání srdce, zlepšují zažívání a to není ještě všechno!

Plody bezu černého neboli bezinky se sbírají dobře vyzrálé s nejmenším podílem stopek. Pozor čerstvé plody se nekonzumují, mají projímavé účinky. Z čerstvých bezinek si můžete připravit například bezinkové víno, šťávu, kompot nebo džem. Čerstvé bezinky by měly vždy před konzumací projít tepelnou úpravou! Pro léčebné účely se plody suší. I přestože bezinky s sebou přinášejí i rizika, získávají v posledních letech zpátky na popularitě právě díky svým příznivým účinkům na lidských organismus.

Co obsahují?

Bezinky obsahují řadu cenných vitaminů a minerálů jako je železo, draslík, fosfor a měď, z vitaminů obsahují vitamin A, B a C. Navíc jsou bohaté na vlákninu a obsahují spoustu další důležitých organických sloučenin, které působí protizánětlivě. Poznejte, co všechno se skrývá v těchto malých černých plodech.

Zlepšují zažívání

Ačkoli většina ovoce a zeleniny také obsahuje potřebnou vlákninu, jen málo plodů se může pochlubit více než 40 % denní dávky vlákniny v jedné porci. Vláknina je důležitá pro dobré zažívání, zabraňuje zácpě, zmírňuje nadýmání a celkově zlepšuje zdraví trávicího a vylučovacího sytému. Vláknina také zvyšuje absorpci ostatních živin ve střevě, takže využijete všechny přijaté živiny na maximum.

Chrání srdce

Již zmíněný vysoký obsah vlákniny pomáhá eliminovat nadměrný cholesterol a vytváří tak prostor pro "dobrý" cholesterol, který tělo potřebuje. Tím napomáhá eliminovat rozvoj aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních problémů. Navíc vysoká hladina draslíku chrání srdce tím, že uvolňuje napětí cév a tepen. Jako vazodilatátor může draslík významně snížit krevní tlak a udržet vaše srdce zdravé!

Pomáhají při chřipce a nachlazení

Bezinky mají jisté antibakteriální a protiinfekční vlastnosti, pokud vás bolí v krku, máte kašel nebo jakýkoli jiný problém, který ovlivňuje váš dýchací systém, tak šťáva či sirup z bezu je tou správnou volbou. Stejně jako mnoho sirupů proti kašli obsahují bezinky účinné látky, jako jsou antokyany, které působí proti zánětu, zmírňují podráždění a napomáhají vykašlávání hlenu.

Regulují hladinu cukru v krvi

Plody obsahují aktivní látky, které pracují přímo ve slinivce, aby regulovaly hladinu inzulinu a glukózy. U lidí trpící diabetem 2. typu dochází ke stabilizaci hladiny cukru a u zdravých jedinců působí preventivně před vznikem tohoto onemocnění.

Posilují kosti

Antioxidační a protizánětlivé látky mohou pomoci zmírnit bolesti kloubů. Vysoké hladiny základních minerálů pomohou podpořit sílu kostí a vývoj nových kostních tkání. Pravidelná konzumace napomáhá zmírnit a oddálit příznaky osteoporózy.

Bezinky v kosmetice

Bezinky jsou součástí i kosmetických produktů, zmírňují příznakům stárnutí, jakou jsou vrásky i pigmentové skvrny. Takový omlazující přípravek si můžete z bezinek připravit i doma, nejjednoduší způsob je vymačkání čerstvé šťávy a aplikace na pokožku například pomocí vatových tamponů, které šťávu udrží delší dobu na jednom místě. Po několika minutách stačí pleť opláchnout čistou vodou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat