Prostreno.cz

Babiččina léčba nachlazení. Co vám v nouzi pomůže

Přepadl vás bacil, což se vám teď vůbec nehodí? Zjednejte si pořádek a vyžeňte ho z těla cibulí, bílkem, droždím, tvarohem nebo mrkví. Vsadit můžete i na černou kávu s citronem či šalvějový čaj!

Nachlazení neboli nasofaryngitida, rinofaryngitida či akutní koryza – ano, tak zní jeho odborný název, patří mezi klasické „radosti“ podzimu. I vás momentálně trápí rýma, kašel, bolest hlavy a zvýšená teplota? Tak přesně s těmito příznaky by vás babičky zahnaly do postele a naordinovaly léčbu, která funguje již celá desetiletí. Jaké přírodní zbraně vám pomohou vyhrát boj s nachlazením?

Na rýmu platí šalvěj

Název této bylinky pochází z latinského slova salvare, což znamená léčit. Šalvěj má antioxidační a antimikrobiální účinky, zabírá při bolestech v krku i břicha, ale k duhu přijde také v případě rýmy. Jak ji použít? Žádná věda, uvařte si šalvějový čaj a inhalujte jeho vůni, ideálně třikrát denně.

S ucpaným nosem zatočí cibule

Pokud jsou vaše dýchací cesty neprůchodné „až hanba“, vetřete si do chodidel cibulovou šťávu, vklouzněte do ponožek a hurá pod peřinu. Hodně pomůže, když na noční stolek umístíte ještě talíř s nakrájenou cibulí, její éterické oleje vám výrazně uleví.

Kašel zmírní droždí a bílek

Zvládnete po ránu polknout trochu droždí rozmíchaného v teplé vodě? Jestli ano, můžete se s kašlem začít pomalu loučit. Pokud vás tento medikament pranic neláká, přidejte trochu cukru do rozšlehaného bílku a lék zakápněte citronovou šťávou. Lžička užívaná každou hodinu svede divy!

S bolestí v krku si poradí tvaroh

Nechcete cumlat pastilky, které nepatří zrovna k nejlevnějšímu sortimentu lékárny? Dobré je, že vlastně vůbec nemusíte, protože existují i jiná řešení problému. V kostce zahřátého měkkého tvarohu rozetřete pět stroužků česneku. Vzniklou hmotu rozprostřete na gázu a obklad přiložte na krk – tak na dvě hodiny. V případě potřeby opakujte.

Bolavé hlavě pomůže brambora

Na bolest hlavy se nabízí hned několik léčebných alternativ. Můžete si na čelo přiložit plátky nakrájené brambory, nebo strouhanou mrkev smíchanou s citronovou šťávou. Bolest odezní i poté, co kousky vaty namočíte do ledové vody a vložíte si je do uší, nakrájenou cibuli pro změnu na zátylek. Překvapivě zabírá i černá káva s citronem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat