Prostreno.cz

Potraviny na zlepšení zraku

Bráníte se nošení brýlí zuby nehty a stejné výhrady máte i ke kontaktním čočkám? Dopřejte svým očím správnou výživu, která padne na úrodnou půdu. Dobrou volbou jsou rajčata, hovězí játra, ledový salát a mango!

Člověk získává většinu informací prostřednictvím zraku. Dokud tento důležitý smysl, jež nám umožňuje vnímat světlo, barvy a tvary, funguje, bereme ho jako samozřejmost. Jakmile však oči přestávají „sloužit“, mnohdy si vyčítáme, že jsme se o ně dostatečně nestarali. Jenže opravdu je vše ztraceno, když se vidění začíná horšit? Ale kdepak, zkuste navýšit spotřebu vitaminu A, který je tou správnou oční výživou!

Co má áčko pod palcem?

Vitamin A je důležitý pro ostré vidění a jeho optimalizované hladiny v těle zabraňují suchým očím, zánětům a noční slepotě. Tento pomocník je také užitečný k ochraně povrchu oka, zejména rohovky. Hraje také nezbytnou roli v rozlišování barev a významně snižuje riziko makulární degenerace. Doporučená denní dávka vitaminu A je něco mezi 0,8 až 1 mg. Odkud ho můžete čerpat? Soustřeďte se na tyto bohaté zdroje!

Rajská jablíčka jako základ jídelníčku

Není žádným tajemstvím, že rajčata právem patří na seznam zdravých dobrot, neboť obsahují velké množství vitaminů i minerálů. Jeden středně velký kousek vás obohatí o 20 % denní dávky áčka. Ovšem nachází se v něm i požehnaně vitaminu C a lykopenu, což je silný antioxidant.

Nezavrhujte hovězí játra

Je tolik možností, jak si je připravit – na cibulce, paprice nebo slanině, dušená i smažená… Už se vám pomalu sbíhají sliny? To je dobře, jelikož 100 gramů jater vám dodá celých 300 procent denní potřeby vitaminu A.

Ledový salát, něco pro dietáře

Zelený zázrak byl vyšlechtěn koncem 19. století v americké Kalifornii. Proč se mu říká ledový, když nemá s mrazákem pranic společného? Svůj název získal podle lesklého a skelného povrchu listů, které prý vypadají jako ze zimního království. V jednom šálku tohoto pokladu číhá deset kalorií – a opravdu spoustu vitaminů, mezi kterými ten „oční“ rozhodně nechybí.

Mango, sladká tečka

Tropické plody mangovníku jsou velice výživné a prospívají nejen zraku. Proto byste je měli konzumovat pravidelně! Jeden pohár nakrájeného manga vám poskytne necelou polovinu denní doporučené dávky vitaminu A, zároveň i vlákninu a draslík, tudíž zaplesá také vaše trávení, svaly a kardiovaskulární systém.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat