Prostreno.cz

Hřebíček neslouží jen k dochucování. Udělejte si z něj ústní vodu nebo deodorant na hohy

K dochucení kompotů a omáček. Hřebíček je v kuchyni zkrátka nepostradatelný, má nezaměnitelné aroma a dodává specifickou chuť. A nejen to. Vyrobte si z něj i ústní vodu nebo skvělý peeling!

Hřebíček je symbolem zimy. Kdekdo ho vpichuje třeba do pomerančů a jiných citrusových plodů, aby provoněl domov. Toto aromatické koření má však i jiné využití, a to včetně ústní vody. Vyzkoušejte tyhle nápady, abyste získali co nejvíce chuti, vůně a léčivých vlastností hřebíčku!

Ústní voda

Hřebíček je po staletí využíván k podpoře orálního zdraví. Zuby a dásně ho doslova milují! Smíchejte 1 šálek vodky, 1 lžíci celého hřebíčku, 1 lžíci skořicové kůry, 1 lžíci semene fenyklu a 1 polévkovou lžíci anýzu. Nalijte do skleněné nádoby a pevně utěsněte víko. Nechte dva týdny uležet a pravidelně protřepávejte. Po uplynutí doby vodu sceďte a používejte v poměru 1 lžíce ústní vody na 1 šálek čisté vody. Vyplachujte ústa po každém vyčištění zubů.

Úžasný peeling

Sobě i partnerovi můžete dopřát luxusní zážitek inspirovaný tureckými lázněmi. Vy získáte hladkou pokožku, on aromatické povzbuzení. Spárujte 1 šálek třtinového cukru, ¼ šálku ořechového oleje, 1/2 čajové lžičky mleté skořice a stejné množství zázvoru, 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku a stejné množství sušené pomerančové kůry. Na závěr přidejte 2 až 3 kapky pomerančového esenciálního oleje. Poté se naložte do vany, obruste svoji pokožku či ji touto směsí promasírujte.

Přírodní čistič

Jak na jednoduchý čistič povrchů, který dezinfikuje a skvěle voní? Do 2 šálků vody přidejte po jedné kapce: esenciální olej levandule, eukalyptus, tea tree, skořice, tymián, borovice a grapefruit. Nalijte do lahve s rozprašovačem, vhoďte 3 kusy celého hřebíčku, protřepte a nastříkejte na požadovaný povrch. Domov zazáří čistotou a zároveň bude hygienicky čistý.

Ošetřovatel nohou

Celý den v kozačkách? Pokud nechcete, aby vám nohy „zaváněly“ využijte přirozené antibakteriální vlastnosti hřebíčku. 1 šálek sušených listů šalvěje a 1 čajovou lžičku celých kusů hřebíčků vložte do mlýnku na kávu a umelte na prášek. Ten použijte na nohy, ponožky nebo punčochy.

Prohřívací a posilující čaj

Začněte svůj den s čajem, který vás postaví na nohy. Do kastrolu vlijte 2 šálky vody, do ní dejte 1 až 2 sáčky černého čaje, 1/2 čajové lžičky zázvoru a stejné množství mletého nebo celého hřebíčku. Podle chuti můžete vhodit ještě plátek kůry z pomeranče. Přiveďte k varu, odstavte a nechte 5 minut odpočívat. Přelijte přes sítko a vychutnejte si ranní koktejl plný vůní. Pokud vás honí mlsná, dolaďte ještě lžičkou medu.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat