Prostreno.cz

Jak používat rýžovou vodu pro krásnou pleť a vlasy

Ten nejjednodušší kosmetický „výrobek“? Rýžová voda! Vše, co potřebujete, je namočit nebo uvařit rýži. A co s ní dál? Použijte ji na vlasy i pleť!

Pravděpodobně při vaření rýže postupujete tak, že ji uvaříte a scedíte, nebo necháte vypařit přebytečnou vodu. V tom prvním případě je to trochu škoda, že se rýžové vody zbavujete, neboť obsahuje živiny, které mohou být přínosné pro vaši pokožku a vlasy. Rýže totiž obsahuje vitaminy B, C a E, jakožto i minerály a osm esenciálních aminokyselin, které podporují celkové zdraví i krásu.

Tak trochu nedoceněný kuchyňský odpad

Jednoduše řečeno, rýžová voda je mléčně bílý roztok, který získáte po namáčení nebo vaření rýže. Může být koncentrován, zředěn, nebo dokonce fermentován, abyste mohli těžit z jejích výhod. Pokud se uchová v čisté nádobě, vydrží v chladničce po dobu tří až čtyř dnů. Můžete ji také nechat stát při pokojové teplotě, nicméně v tomto případě počítejte, že je nutné spotřebovat ji do dvou dnů. (Chcete-li použít fermentovanou (kvašenou) rýžovou vodu, před použitím ji nařeďte čistou vodou v poměru 1:3.) A jak ji pak využít? Tohle jsou nejznámější benefity!

Celkově zlepšuje zdraví vlasů

Rýžová voda činí vlasy měkké, silné a zdravé. Proč? Vlasy jsou tvořeny bílkovinami, proto jim bílkoviny ukryté v rýžové vodě dělají tak dobře. Rýžový protein posiluje vlasovou hřídel a zaplňuje trhliny, což vede k lesklým a měkkým vlasům.

Navíc rýžová voda obsahuje inositol, tedy druh sacharidů, který může zabránit poškození vlasů a udržet je zdravé a krásné. Ve skutečnosti řeší i padání vlasů. Takže, při vaření už žádné zbytky!

Po šamponování vlasů nalijte na vlasy rýžovou vodu naředěnou čistou vodou. Pomocí prstů jemně promasírujte pokožku hlavy (10 minut). Kštici důkladně opláchněte čistou vodou a kúru opakujte dvakrát či třikrát týdně.

Pro extra výživu můžete před použitím přidat do vody z rýže několik kapek esenciálních silic, jako je rozmarýn, levandule nebo pelargónie.

Krotí nezvládnutelné a kudrnaté vlasy

Slušné množství bílkovin v rýžové vodě může hluboce ovlivnit vaše vlasy. Potřebujete je mít pružnější nebo rovnější? Začněte ji používat.

Ve studii z roku 2010 zveřejněné v časopise International Journal of Cosmetic Science vědci provedli rozsáhlý výzkum historie účesů a postupů v péči o vlasy japonských žen. No a jistili, že Japonky používají rýžovou vodu coby oplach – každý den. No aby ne. Tenhle kuchyňský „odpad“ snižuje povrchové tření a zvyšuje elasticitu vlasů.

Vlasy umyjte šamponem, smíchejte 1 díl fermentované rýžové vody a 3 díly čisté vody. Tuto směs použijte při finálním oplachování. Opakujte jednou nebo dvakrát týdně.

Zklidňuje podrážděnou pokožku

Škrob v rýžové vodě je účinný při léčení atopické dermatitidy, suché pokožky a ekzémů. Může potlačit podráždění a zánět pokožky.

Výsledky studie z roku 2002, publikované v Acta Dermato Venereologica, dokazují, že pokud se dvakrát denně naložíte na 15 minut do rýžové vody, zlepší se vám pokožka minimálně o 20 %. Prostě jen přidejte několik hrnků rýžové vody do teplé koupele. Nic víc.

Stahuje otevřené póry

Otevřené nebo velké póry na pokožce mohou přispět k různým typům problémů, jako je akné a černé tečky. Právě proti nim je rýžová voda vysoce účinná.

Rýžovou vodu nařeďte stejným množstvím vody. Do roztoku namočte odličovací tamponek a přiložte na obličej. Nechte 15 minut působit a opláchněte. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte tento prostředek každý večer po čištění tváře. Mimo jiného se dočkáte i vyplavení toxinů z pokožky, zlepšení její pružnosti a hebkosti (to díky přítomnosti proteinu). A co další užitečné tipy?

  • Můžete použít různé druhy rýže, jako je bílá, hnědá či jasmínová.
  • Rýži vždy jednou opláchněte vodou, abyste odstranili nečistoty a jiné částice.
  • Snažte se používat organickou rýži, i když je o něco dražší. (Ekologická produkce neobsahuje pesticidy.)





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat