Prostreno.cz

Suchá kůže a řídké vlasy. Možná vám chybí jeden důležitý vitamin

Stav své pleti a vlasů přičítáte počasí? Možná vám chlad a vlhko střídané pobytem v přetopených místnostech opravdu dobře nedělá. Nebo vám chybí jeden důležitý vitamin. Který?

Vitamin E působí jako silný antioxidant, který pomáhá odvrátit oxidační stres, který může způsobit nejrůznější zdravotní problémy od onemocnění srdce po rakovinu. Éčko je také důležité pro správné fungování očí, krve a svalů. A je také spojováno se zdravými vlasy a mladou pokožkou.

Existuje několik příznaků, které signalizují, že vy nebo někdo z vašeho okolí, trpí nedostatkem tohoto vitaminu. Které symptomy se dají považovat za běžné?

Kůže, která je stará a suchá

Máte pocit, že na svůj věk vypadáte starší? Je vaše pleť suchá a vrásčitá? Možná budete muset konzumovat více potravin, které jsou bohaté na vitamin E. Tato živina je důležitá pro udržování hydratace kožních buněk. Pokud je jí dostatek, minimalizuje se vzhled jemných čar a vrásek. Antioxidační vlastnosti vitaminu E také pomáhají neutralizovat volné radikály – molekuly, které urychlují stárnutí vaší pokožky.

Řídnutí vlasů

Potraviny bohaté na vitamin E by měly být zahrnuty do každodenní stravy i v případě, že vám řídnou vlasy. Vzhledem k tomu, že vaše vlasové folikuly jsou zapuštěné do pokožky, mají pravidelné dodávky éčka smysl.

Nedostatek krve v erytrocytech

Jak již bylo uvedeno, vitamin E je důležitý pro odvrácení oxidativního stresu, který způsobuje buněčné poškození a také poškození erytrocytů. Ani se nenadějete a už trpíte anémií! Abyste udrželi své červené krvinky zdravé a schopné přenášet molekuly kyslíku, ujistěte se, že konzumujete potraviny, které obsahují vitamin E.

Snížená pohonná jednotka

Pokud máte nedostatek éčka, pravděpodobně se snižuje vaše touha po sexu. V podstatě to funguje následovně. Málo vitaminu E ve stravě způsobuje, že červené krvinky jsou více náchylné k oxidativnímu stresu a poškození. Krevní kyslík pak neproudí do genitálií, a to má vliv na libido i pohlavní styk.

Slabost svalů

Několik studií ukázalo, že nedostatek vitaminu E vede k myopatii, což je stav charakterizovaný slabostí nebo špatnou funkcí svalových vláken. Z tohoto důvodu můžete pociťovat slabost, zvlášť pokud váš každodenní život vyžaduje, abyste byli fyzicky aktivní.

Špatné reflexy

Pocit necitlivosti, brnění či pálení rukou a nohou, rozmazané vidění. Nedostatečná ochrana před oxidačním stresem může poškodit nervy, takže člověk vykazuje špatné reflexy. I v tomto případě je nutné zahrnout do své strany vitamin E, který se nachází například v sójových bobech, tofu, špenátu, brokolici, avokádu či rybách.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat