Prostreno.cz

Co ještě nevíte o zívání. Je opravdu tak nakažlivé

O zívání toho koluje spousta, říká se, že je nakažlivé, či že je dokonce projevem nudy nebo ospalosti. No, něco na tom pravdy možná bude. Odhalte pravdu o zívání! Skrývá mnohem více, než si myslíte.

Zívání přichází nečekaně, a i pokud byste se na něj zaměřili, stejně ho nezastavíte. Možná jste se už sami přesvědčili, jak je nakažlivé. Stačí, když si v kolektivu zívne jeden a vzápětí je to jako „mexická  vlna“ aniž byste něco takového předem plánovali. Tak je to doopravdy s tím zíváním…

Zpátky do minulosti

Zívání není jen výsadou lidské bytosti, spontánně se zívání vyvinulo již u ryb před více než 200 miliony let a pokračovalo až k savcům. Podle vědeckých zjištění se zíváním ochlazuje mozek, zkrátka zívání je velký výdech, po kterém následuje i hluboký nádech. Častými příčinami zívání jsou tedy stres, nuda, únava či signál změny činnosti. Například před spaním nebo po probuzení. Nakažlivé zívání je však poněkud novodobým jevem, který vědci zatím zpozorovali pouze u paviánů, šimpanzů a u člověka. Zkrátka se po sobě tak trošku opičíme.

Infekce zívání

To, že zívání může být nakažlivé, bylo známo již dříve, ale nikdo netušil, že někteří z nás mají k opakování zívání po kolegovi či příteli blíže než jiní. Zívání totiž dokáže odhalit mnohem víc, než někdy chceme. Nákaza zíváním totiž funguje rychleji mezi lidmi, kteří sdílejí empatické vazby. To znamená, že snadněji přenesete zívání na svoji kamarádku než na někoho neznámého ve frontě u kasy. U lidí obvykle zívání  vyvolá další zívání velmi rychle přibližně do pěti minut.

Vědci zjistili, že mezi nejbližšími lidmi (příbuzní, následně přátelé, následně známí a nakonec cizí) se zívání velmi rychle přenáší a nejaktivnější je tato nakažlivost při události, která nás nudí. Když se nudíte v kině nebo ve škole či na poradě a jeden z vašich blízkých kolegů si zívne, je velká pravděpodobnost, že do pěti minut jste na řadě i vy.

Nuda, nebo empatie

Z vědecké studie výzkumného centra CNR-ISTC (Ústav kognitivních věd a technologií) v Římě vyplývá, že se nemusí jednat jen o znuděnost. Zjednodušeně řečeno, zívání je také znakem empatie a nemusí vždy vyplývat z nudy. Takže, pokud si zrovna zívnete v nevhodný moment, například na dlouhé poradě, můžete toto „nedopatření“ racionálně zdůvodnit. Zejména pokud si již někdo jiný před vámi zívl.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat