Prostreno.cz

Bolest citlivých zubů. Uleví vám kokosový olej i hřebíček

Nemůžete se bez následků napít ani čaje, a stejná muka vám způsobuje i kousnutí do studené zeleniny? Vyzkoušejte kloktadlo ze slané vody, hřebíčkovou pastu nebo kokosový olej. S nimi bolest rázem odezní!

Zabolí vás chrup pokaždé, když se napijete něčeho studeného, nebo naopak horkého? Možná máte „na triku“ zubní citlivost, jejíž příčinou může být například choroba dásní, opotřebovaná zubní výplň nebo zubní kaz. Ano, návštěva stomatologa je určitě vhodná, protože odborník snadno odhalí, odkud pramení váš citlivý problém. Jenže co do té doby, než se k němu dostanete? Od bolesti si můžete pomoci třeba takhle…

Kokosový olej, zdravá spása z kuchyně

Už jste někdy slyšeli o převalování oleje v ústech? Jedná se o tradiční ájurvédskou techniku, jež nese název „oil pulling“. Podle původního popisu byste měli s olejem v puse „pohybovat“ mezi zuby i pod jazykem přibližně 15–20 minut, poté celý obsah vyplivnout, a zuby si vyčistit obvyklým způsobem. Pro vaše účely je naprosto ideální ten kokosový, protože působí antibakteriálně. Jakmile snížíte počet bakterií v ústech, zmírní se i zubní citlivost.

Starý dobrý hřebíček jako zázračné koření

Hřebíček byl v dobách dávno minulých ceněn jako zlato. Zasloužil si to díky svým blahodárným schopnostem, které se dají využít ve váš prospěch. Je totiž protizánětlivý a působí také jako silné anestetikum. Rozemelte dva celé hřebíčky a prášek smíchejte s trochou olivového oleje. Vzniklou pastou si pak potírejte citlivá místa. Nutno dodat, že byste po aplikaci měli vyčkat přibližně půl hodiny, než si ústa vypláchnete vodou.

Slaná voda, efektivní první pomoc

Bolest, kterou cítíte, nemusí odeznít za pár minut, vždyť mnohdy dokáže potrápit i celé hodiny. Podstatně zmírnit se však dá obyčejnou slanou vodou. Rozmíchejte v šálku teplé vody půl čajové lžičky soli a tekutinu použijte jako ústní vodu. Jakmile vám bude „ouvej“, neváhejte si naordinovat tento domácí ulevující prostředek!

Česnek, zaručený lék

Další možnou alternativou k ošetření citlivých zubů je česnek. I on působí antisepticky a antibakteriálně, takže se s bolestí dokáže vypořádat. Léčivou „kaši“ si vytvoříte z jednoho rozmačkaného stroužku, kapky vody a špetky soli. Potírejte si s ní postižené zuby a nechte vždy účinkovat několik minut. Teprve po jejich uplynutí se vydejte k umyvadlu a vypláchněte si.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat