Prostreno.cz

Lecitin je pro naše tělo nezbytný

Lecitin má pro náš organismus obrovsky pozitivní význam. Ovlivňuje hned několik tělesných funkcí a seznam toho, co dokáže a ovlivňuje, je neobyčejně dlouhý. Znáte jeho přírodní zdroje, nebo jste doteď vsázeli na potravinové doplňky?

Co je lecitin?

Lecitin je poměrně obecný termín, je to společný výraz pro všechny fosfolipidy, které jsou složené z mastných kyselin, glycerolu, kyseliny fosforečné a cholinu. Tyto fosfolipidy, jsou zcela bezpečné a běžně se vyskytují v buněčných membránách. V lidském těle je lecitin přímo spojen s řádným vývojem v mozku, nachází se ve vysokých koncentracích v játrech, ledvinách a kardiovaskulárním systému.

Pravidelný přísun lecitinu má pozitivní vliv například na…

Kognitivní funkce

Udržování hladin lecitinu v těle je důležitou součástí kognitivního zdraví a regeneračních procesů v mozku. Poté, co se lecitin přemění na neurotransmiter acetylcholin, zlepšuje kognitivní funkce a hraje klíčovou roli v prevenci neurodegenerativních onemocnění, jako je například Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba.

Imunitní systém

Lecitin zvyšuje vaskulární a metabolické zdraví, tato sloučenina pomáhá chránit tělo před zbytečným zánětem a účinně tělo chrání proti infekcím. Pro sportovce je dokonce lecitin zdroj energie pro svaly a mozek. Navíc se podílí na rychlejším zotavení po fyzické námaze.

Zdravé srdce

Je známo, že lecitin ovlivňuje hladiny cholesterolu. Snižuje špatný LDL cholesterol a naopak zvyšuje přítomnost dobrého HDL cholesterolu. Díky tomu se snižuje tvorba usazenin v tepnách a cévách, čímž se snižuje riziko aterosklerózy, srdečního infarktu a mrtvice.

Kožní vzhled

Tyto fosfolipidy mají antioxidační charakter, což znamená, že pomáhají předcházet negativním účinkům volných radikálů v celém těle, včetně kůže. Pravidelný přísun lecitinu může pomoci předejít vráskám a kožním změnám způsobeným věkem.

Trávení

Lecitin se často používá jako aditiva nebo emulgátor v potravinách a pomáhá zlepšovat trávicí funkce včetně absorpce živin. Navíc obnovuje ochrannou vrstvu v tlustém střevě, která chrání stěnu střeva před útokem kolonií komenzálních baktérií.

Kde najdete důležitý lecitin?

Pokud chcete zvýšit hladinu lecitinu, existuje řada potravinových zdrojů, které lze snadno dostat do vašeho jídelníčku. Mezi hlavní zdroje patří:

  • Plody moře
  • Listová zelenina
  • Luštěniny
  • Červené maso
  • Vejce
  • Mléčné výrobky




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat