Prostreno.cz

Vitaminy, jejichž příjem byste neměli podceňovat

Bez vitaminů se zkrátka neobejdete. Jeden prospívá srdci, druhý posiluje imunitní systém, třetí ocení zase svaly a kosti, zatímco na čtvrtý spoléhá pokožka. V jakých potravinových zdrojích takové pomocníky pro zdraví a krásu hledat?

A teď se přiznejte – jak jste na tom s vitaminy a minerály? Pokud je nijak zvlášť neřešíte s tím, že každý kousek ovoce či zeleniny nějakou tu prospěšnou látku obsahuje, takže není třeba situaci zbytečně dramatizovat, možná děláte chybu. Příjem vitaminových a minerálních zprostředkovatelů zdraví se nevyplácí ponechávat osudu! Zaměřit byste se podle odborníků měli zejména na tyhle…

Vitamin B1. Zdroj energie a dobré nálady

Tenhle pomocník – jinak zvaný jako thiamin – je pro vaše tělo nezbytný, protože přeměňuje sacharidy na energii. Kromě toho, že brání únavě, zlepšuje náladu a uklidňuje pocuchané nervy, také posiluje srdeční sval. Jíte dostatek černých fazolí, čočky, tuňáka, slunečnicových semínek, pohanky, listové zeleniny a mandlí? Přesně v těchto zdrojích „bé jedničku“ naleznete v bohatém zastoupení, takže zmíněné potraviny by ve vaší stravě vážně chybět neměly.

Vitamin C. Nepřítel cholesterolu a bacilů

Céčko“ je jedním z nejlepších antioxidantů, které si můžete dopřát. Má totiž schopnost bojovat proti volným radikálům, které způsobují poškození DNA. Samotný vitamin C pak může zlepšit celkovou imunitu a zregulovat hladinu škodlivého cholesterolu. Za doporučený denní „příděl“ se všeobecně považuje něco kolem 80 mg. Se splněním tohoto cíle vám pomůže zelená zelenina, jako je například kapusta či brokolice, jahody nebo citrusové plody.

Vitamin D. Prevence rakoviny a osteoporózy

Další super důležitou živinou, která by ve vašem jídelníčku měla mít své čestné místo, je „déčko“. Váš organismus ho nutně potřebuje ke správné absorpci vápníku. Právě proto je jeho nedostatek lékaři spojován s rozvojem osteoporózy. Některé vědecké studie dokonce naznačují, že vitamin D poskytuje prevenci před několika druhy rakoviny. Když ho teď přes zimu nemůžete čerpat ze slunečních paprsků, pochutnejte si častěji na tučných rybách, obilovinách a mléčných výrobcích.

Železo. Podpora výkonnosti a paměti

Železo se často dává do souvislosti s chudokrevností, respektive jeho absence. Málokdo však tuší, že tenhle minerál má pod palcem i koncentraci, paměť, fyzickou výkonnost a bezchybnou pokožku, zatímco přispívá k posilování imunitního systému. Naleznete ho v hořké čokoládě, červeném mase, brokolici a sezamových semínkách.

Vápník. Dar pro kosti i svaly

Každý člověk potřebuje vápník – a nejen proto, že je prospěšný pro kosti a zuby. Nezbytný je také pro udržení správné hladiny krevního tlaku. Dále ovlivňuje funkce svalů – včetně toho srdečního, spoléhá na něj nervový systém, přispívá k činnosti střevních buněk a ovlivňuje metabolismus. Kromě mléka jsou báječnou zásobárnou vápníku i mandle, luštěniny, sardinky, kapusta a brokolice.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat