Prostreno.cz

Pořádná porce zelí nebo špenátu uleví bolavým kloubům

Zelenina je zdravá a měli bychom si ji dopřávat pravidelně. A v případě bolavých kloubů dávky ještě zdvojnásobit! Věděli jste, že díky protizánětlivým vlastnostem může zmírnit potíže s pohybovým aparátem?

Zase se „ozval“ loket, bolí vás koleno nebo dokonce záda? Možná jste v pokušení otevřít šuplík a naordinovat si nějakou tu tabletku, po které se situace zlepší natolik, že každý váš pohyb už nebude utrpením. Jenže co když jde tenhle problém vyřešit i jinak – navíc podstatně zdravěji? Jako první pomoc se vyloženě nabízejí tyto potraviny. Ačkoli byste to do nich možná neřekli, díky obsaženým antioxidantům a dalším cenným živinám bojují proti zánětům i bolestem kloubů. Co přesně si tedy naservírovat?

Růžičková kapusta, nepřítel toxinů

Druh košťálové zeleniny je báječným zdrojem vlákniny, draslíku i manganu, proto má velice pozitivní vliv na zdraví a kondici. Ovšem růžičková kapusta je také doslova napěchována antioxidanty s protizánětlivými vlastnostmi, které mají schopnost neutralizovat nahromaděné toxiny v těle. Jedno s druhým přispívá ke zmírnění bolestí, takže si na této „medicíně“ neváhejte pochutnat.

Zelí, podceňovaný zázrak

Tato zelenina, pro změnu listová, je také vhodnou alternativou, když máte potíže s pohybovým aparátem. Zajímavé uspořádání obsažených látek totiž významně pomáhá léčit poškozené tkáně kloubů. O zmírnění zánětů způsobujících bolístky se postará zase vitamin C. Mimochodem, toho je ve 100 gramech zelí celých 49 miligramů.

Špenát, zelená pro úlevu

I když první zmínky o špenátu pocházejí z 10. století, k nám – tedy do Evropy, se dostal díky křižáckým výpravám až kolem 16. století. O zeleném pokladu je známo, že je nabitý železem, které příznivě ovlivňuje krevní oběh, a tím i dodávky kyslíku právě k bolavým kloubům. Špenát je rovněž bohatou zásobárnou vitaminů D a K, které snižují pravděpodobnost osteoporózy. Jinými slovy – tenhle „zelenáč“ je výbornou kloubní výživou!

Cibule. A proč vlastně ne?

Léčit bolístky štiplavou cibulí? Možná ve vás tato metoda nebudí zrovna důvěru, nicméně závěry četných studií hovoří jasně – na královnu kuchyně se můžete v krizových situacích vždycky spolehnout. Je to proto, že cibule vykazuje vysoký podíl kvercetinu. Tato přírodní látka ze skupiny flavonoidů je jedním z nejpůsobivějších bojovníků nejen proti bolestem a zánětům, ale i proti předčasnému stárnutí.

Zdroj: názory autora, www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2017.0304






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat