Prostreno.cz

Echinacea by měla růst i ve vaší zahradě

Echinacea purpurea, česky třapatka či třapatkovka nachová, je již dlouho oblíbeným bylinným prostředkem posilujícím imunitu. Dejte jí prostor na své zahradě, nebudete litovat!

Ačkoli si vždy můžete koupit echinaceu v tobolkách, tinkturách a čajových formách v mnoha obchodech se zdravou výživou, čerstvá je prostře čerstvá. Kromě toho, že díky ní vaše zahrada bude vypadat úžasně, získáte i přírodní lék na různé choroby.

Listy a květy obsahují polysacharidy, o kterých je známo, že podporují imunitní systém, což činí zmíněné části byliny vysoce efektivní při léčbě infekcí a alergií. To ovšem neznamená, že kořeny by se měly vyhazovat!

Ve skutečnosti je známo, že těkavé oleje koncentrované v kořeni třapatky mají vynikající antimikrobiální vlastnosti. V některých zemích jsou zmíněné kořeny dokonce schválené vládou jako účinné přírodní léčebné prostředky proti infekci močových cest a infekci horních cest dýchacích. A pro které z dalších fenomenálních důvodů byste si echinaceu měli pořídit?

Ulevuje od různých typů bolesti

Bolest hlavy, zubní bolesti, bolest v krku, bolesti břicha všechny tyto neduhy mohou být odstraněny s pomocí třapatky v čajové formě. Tradiční léčitelé také využívají listy této květiny pro výrobu mastí, která ulevuje od bolesti svalů a kloubů.

Předchází rakovině

Každodenní konzumace třapatkového čaje snižuje riziko vzniku rakoviny, a to tak, že zabraňuje růstu a šíření rakovinných buněk. To má na svědomí působí množství fytochemikálií. Ve skutečnosti je tato bylina tak silná, že se nyní doporučuje užívat ji společně s běžnými léky proti rakovině.

Zklidňuje nervy a povzbuzuje náladu

Říká se, že užívání kapslí s echinaceou může být velmi prospěšné těm, kdo bojují s úzkostí. Dávkování by však mělo být omezeno pouze na 20 miligramů denně ne více, ne méně.

Léčí respirační problémy

Echinacea je účinná proti chřipce, sinusitidě, černému kašli a zánětům horních cest dýchacích. Užívání byliny ve formě kapslí se dokonce doporučuje při léčbě tuberkulózy.

Ulevuje od zácpy

Potraviny bohaté na vlákninu a příjem velkého množství vody pomáhají normalizovat pohyb střev. Ti, kteří trpí zácpou, mohou také užívat třapatkový čaj, který je prospěšný při plynatosti a nadýmání. Tak co, už víte, na kterém místě ve vaší zahradě si bude echinacea lebedit?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat