Prostreno.cz

Lobelka je květina i lék. Pomůže třeba při odvykání kouření

Modré, fialové nebo bílé květy. Taky si lobelku či lobelii každé léto vysazujete do truhlíku? Pak musíte vědět, že takhle květina má i léčivé vlastnosti. Může vám pomoci i při odvykání kouření!

Lobelka je známa spíš jako letnička než záhonová trvalka. Pochází z jihovýchodní oblasti Kanady, stejně jako z mnoha států Severní Ameriky. Kdekdo ji nazývá indiánským tabákem, protože indiáni ji skutečně používali coby kuřivo. Lobelka totiž obsahuje látku, která funguje stejně jako nikotin.

Samotná květina a semena lobelie se běžně používají pro různé terapeutické a léčivé kúry. Běžně se můžete setkat s výtažky, tinkturami, tobolkami či čajem. Pokud je lobelie používána podle instrukcí bylinkářů, může být pro zdraví člověka velmi prospěšná. Co všechno umí?

Odstraní různé nemoci týkající se dýchacího systému

Jedním z nejoblíbenějších tradičních způsobů užívání lobelie je léčba nebo kontrola mnoha různých problémů, které mají něco společného s dýchacím systémem, zejména s horními cestami. Lobelie také krotí běžné nachlazení a kašel. Bylina je také známá tím, že bojuje proti astmatu, chronické bronchitidě, a dokonce i pneumonii.

Funguje jako nástroj pro odvykání kouření

Jak již bylo řečeno, domorodí Američané lobelku kouřili. Na druhou stranu prý pomáhá s kouřením jako takovým přestat. Údajně hrdě tlumí abstinenční příznaky a může být používána k léčbě mnoha typů závislosti. Za pokus to možná stojí.

Pomáhá vypláchnout jedovaté látky z těla

Lobelka vyvolává zvracení. To je důvod, proč se používá v případě, že náhodou zkonzumujete nějakou jedovatou látku. Když si dáte lobelii, dlouho ve vás nezůstane.

Zmírňuje různé bolesti

Lobelie se běžně (lokálně) používá k odstranění bolestivých a zduřených svalů a kloubů. Bylina je schopna podporovat krevní oběh, což je dobrá zpráva pro ty, kdo trpí na zanícené svaly a klouby. Zvýšením průtoku krve do zraněných nebo nadměrně využívaných oblastí těla se může urychlit jak distribuce živin, tak i eliminace odpadních produktů. Lobelie však není pro všechny…

Kdo by lobelku neměl užívat?

Těhotné ženy a kojící matky by se měly zdržet užívání této bylinky, protože obsahuje sloučeninu, která funguje téměř stejně jako nikotin. Ve vyšších dávkách lobelie může ohrozit zdraví člověka, takže je nutné řídit se pokyny znalce a nejednat na vlastní pěst.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat