Prostreno.cz

Esenciální oleje, které při koupání vážně oceníte

Jste unavení až hanba? Pak si do vany kápněte smrk s rozmarýnem. Pokud na vás ze všech stran útočí stres, spolehněte se na tekutou mandarinku nebo levanduli. Se špatnou náladou zase pomůže esenciální pomeranč!

Milujete chvíle, kdy si napustíte vanu horkou vodou a jen tak relaxujete s tím, že po vás konečně nikdo nic nechce? Co když lze tento druh odpočinku povznést na léčivou úroveň – a co víc, čerpat jeho výhody dávno po opuštění koupelny? Představte si, že je to možné. A s použitím esenciálních olejů dokonce příjemně nevyhnutelné!

Aromaterapie, metoda s tradicí

Vonné oleje jsou jako alternativní léčivé prostředky využívány již celá staletí. Pomáhají při řešení různých zdravotních problémů, včetně vyčerpání, deprese, bolesti hlavy, respiračních onemocnění, nachlazení, chřipky, hormonální nerovnováhy nebo premenstruačního syndromu. Vlastně by se úplně bez nadsázky dalo říct, že na každou neduhu platí nějaký konkrétní esenciální olej.

Ať už zvolíte jakýkoli, jeho obsažené sloučeniny, které se prostřednictvím dýchacího systému dostanou do těla, dokáží téměř okamžitě zlepšit náladu nebo způsobit fyziologické změny. Se kterými je dobré pobýt si ve vaně? To záleží na tom, co momentálně potřebujete.

Touha po uklidnění? Vsaďte na levanduli a mandarinku

Jste ve stresu, na vaši psychiku doléhá tlak z nervového vypětí a navíc máte potíže s usínáním? Přidejte si do lázně několik kapek esenciální levandule, která má silné uklidňující schopnosti. Zvolit můžete i heřmánek, neboť snižuje hladinu stresových hormonů. Nezklame vás ani santalové dřevo či mandarinka – známí pomocníci navozující spánek.

Libo trochu energie? Nabízí se máta a rozmarýn

Jste unavení a potřebujete „nakopnout“, abyste zvládli všechny neodkladné domácí povinnosti? Pomoc naleznete v lahvičce esenciálního smrku s povzbuzujícím účinkem. Za těchto okolností se dá spolehnout i na mátu, která podporuje bdělost, popřípadě na rozmarýn. Ten zlepšuje učení i duševní jasnost. Skvělou volbou je však i kardamom, jenž zvyšuje energetickou hladinu.

Postrádáte-li dobrou náladu, obraťte se na citron s grepem

Esenciální oleje vonící po citrusových plodech zlepšují náladu a navozují pocity radosti. Ztracený optimismus vám navrátí citron, grapefruit a pomeranč. Kromě nich vás do pohody hodí i kořeněný bergamot, jež zároveň pomáhá při nachlazení, uvolňuje dýchací cesty, mírní kašel a tiší bolesti. Zároveň působí afrodiziakálně, to jen kdyby náhodou…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat