Prostreno.cz

Dar přírody jménem propolis. Odkud se bere a čím je tak přínosný

Propolis je vedlejším produktem včel. Včely sice produkují mnohem známější med, ale i propolis, který je tak trochu v jeho stínu, si zaslouží pozornost. Přesto je velmi cenný a pro naše zdraví i velmi přínosný. Z propolisu lze připravovat tinktury, které jsou oblíbené díky svým silným antiseptickým účinkům nebo se přidává do krémů a mastiček pro krásnou pleť. Objevte všechna tajemství tohoto přírodního zázraku!

Jistě víte, z čeho se skládá med, ale co je vlastně ten propolis? Včely kromě nektaru sbírají na stromech také pryskyřici, do které přidávají výměšky svých žláz. Propolis, také obyčejně známý jako včelí lepidlo, je ve skutečnosti typ pryskyřičného materiálu, který včely mohou sbírat z květů, pupenů a spoustu dalších zdrojů. Zatímco včelí vosk je obecně používán pro rozsáhlou stavbu, propolis je přinášen do úlu, kde se v podstatě používá jako lepidlo k opravě a dezinfekci úlu. Po tisíce let je propolis získáván a extrahován z úlů a používán v tradiční medicíně. 

Přínosy pro zdraví se přičítají přítomným terpenům, éterickým olejům, antioxidantům, organickým sloučeninám a přírodním kyselinám nacházejícím se v propolisu. V každé oblasti je složení propolisu svým způsobem unikátní, přesto ho jedno spojuje, a to jsou jeho účinky.  

Hojení ran

Jedním z nejcennějších aspektů propolisu, jak pro člověka, tak pro včely, jsou jeho přirozené antiseptické vlastnosti. Aplikace propolisové masti či tinktury účinně dezinfikuje rány a eliminuje riziko šíření infekce. Navíc přítomné antioxidanty obsažené v propolisu přispívají k rychlému hojení. 

Protizánětlivá aktivita

V podobném duchu může být propolis také použit jako protizánětlivý krém po kousnutí či štípnutí drobným hmyzem, a i na další kožní problémy. Po tisíce let byly kousnutí hmyzem, vyrážky a podráždění pokožky každého druhu ošetřeny mastí vyrobenou z propolisu. Dnes je propolis běžně využíván k léčba akné, psoriázy, ekzému a dalších infekcí kůže, největšího orgánu našeho těla! 

Stimuluje krevní oběh

Některé z dalších účinných látek, které se nacházejí v propolisu, stimulují oběhový systém v těle, což může přispět k lepšímu prokrvení a okysličování různých částí těla. To znamená zvýšení energie, rychlejší hojení ran a zdravější metabolismus. Průtok krve do tepen a cév je také důležitý pro podporu zdraví srdce, snižuje riziko vzniku krevních sraženin, aterosklerózy a následně snižuje riziko infarktu či mrtvice. 

Posílí imunitu

Zatímco jsme se zmínili o antiseptických vlastnostech propolisu, dopad, který může mít na náš imunitní systém, je ve skutečnosti mnohem větší. Přidáním malého množství propolisu do stravy můžete skutečně posílit imunitní systém, a to díky jeho přirozeným antivirovým a antibakteriálním účinkům. 

Antioxidační schopnosti

Volné radikály jsou velkým problémem, se kterým se všichni musíme vypořádat, protože jsou přirozenými vedlejšími produkty buněčného metabolismu a mohou způsobit buněčnou mutaci, rakovinu a další chronické nemoci. Naštěstí existují také antioxidanty, které jsou schopné neutralizovat a eliminovat volné radikály z mnoha různých systémů našeho těla, což je důvod, proč důležitá antioxidační látka jako propolis může být tak cenná. Antioxidanty pracují ve spojení s imunitním systémem, aby eliminovali cizí útočníky a zpomalili postup volných radikálů. 

Přispívá k léčbě alergie

Z nedávných výzkumů vyplívá, že propolis snižuje závažnost alergických reakcí. Tím, že inhibuje produkci histaminů, které vznikají při narušení alergenu, propolis může pomoci zmírnit dopad alergenů a tím zlepšit i kvalitu života alergiků. 

Orální zdraví

Vzhledem k antifungálním a antibakteriálním vlastnostem propolisu je včelí lepidlo také široce používáno v produktech ústní hygieny. Bylo zjištěno, že redukuje plak, riziko vzniku zubního kazu a různé ústní choroby, které postihují rty, dásně a krk. Ústní vody a zubní pasty, které obsahují propolis, jsou velmi účinné pro zlepšení ústního zdraví. 

Kde ho koupit a jak ho využívat?

Surový propolis můžete zakoupit přímo od včelaře či ve včelařských prodejnách, z této surové složky si můžete připravit inkturu, či mast, případně vám poslouží k inhalaci ve vodní lázni. Pokud se nechcete pouštět do domácího tvoření, již hotové přípravky, jako jsou tinktury a masti se dají běžně zakoupit v bylinných lékárnách. Vždy respektujte informace uvedené výrobcem, některé přípravky lze aplikovat pouze topicky, některé lze užívat i vnitřně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat