Prostreno.cz

Vyzkoušejte vousatku. Tajemný esenciální olej, který povzbudí mysl i libido

Slovo vetiver jste jistě již slyšeli, je to častá přísada do parfémů, a to tuto bylinku velice proslavilo. Nicméně esenciální olej z vousatky je také po staletí využíván k léčebným účelům, proto že je velice širokospektrální. Poznejte všechny účinky tajemného vetiveru.

Vetiver neboli vousatka je rod trav, z čeledi lipnicovitých, jedná se o vytrvalé byliny původem z Indie. Vůně vetiveru je podobná vůni citronové trávy, trochu bylinná a lehce citrónová vůně, ale ne příliš ostrá. Díky tomu je již po staletí používán v celé jižní Asii a v západní Africe. Olej je v parfémovém průmyslu vysoce ceněn jako vůně, zejména pro pánské kolínské. Používá se také jako ochucovací činidlo pro alkoholické nápoje. A jak ho můžete využít například vy?

Eliminuje záněty

Vetiver je vysoce antioxidační přírodní látka, což znamená, že může přispět ke snížení oxidativního stresu a chronických onemocnění celého těla. Zklidňuje a chladí, díky tomu je vhodný pro léčbu zánětů způsobenými úpalem či úžehem a dehydratací na slunci.

Zmírňuje stres a předchází nervovým poruchám

Tento olej působí jako zklidňující tonikum pro nervovou soustavu, bylo prokázáno, že zmírňuje úzkost a příznaky stresu. Také přispívá k léčbě poškozených nervů šokem, strachem a stresem. Dále pomáhá eliminovat nervové poruchy, epileptické záchvaty, nervové a neurotické poruchy.

Zlepšuje libido

Jak již bylo zmíněno vetiver se často přidává i do nápojů a různých koktejlů, přičemž jeho účinek působí na naše libido a působí jako přírodní afrodiziakum.

Péče o pokožku

Vetiver je přirozeně antiseptický a používá se i na ošetření ran nebo dokonce pro zesvětlení jizev nebo k léčbě akné. Esenciální olej podporuje růst nových tkání na postižených místech, nahrazuje mrtvé a vybledlé tkáně a tím sjednocuje tón pleti.

Zmírňuje bolesti kloubů

V alternativní medicíně se doporučuje tento olej přidávat i do koupelí. Při tomto využití pomáhá stimulovat průtok krve a eliminuje problémy s krevním oběhem, stejně jako připívá ke zmírnění bolesti kloubů a otoky související s revmatismem.

Přírodní repelent

Vetiver oceníte i jako přírodní repelent. Používá se pro odpuzování hmyzu, jako jsou například komáři, a dokonce poslouží i jako přírodní přípravek proti vším.

Upozornění! Vetiver nesmí užívat těhotné a kojící ženy.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat