Prostreno.cz

Trápí vás plynatost? Poradíme, po čem doma sáhnout

Nejčastější příčinou plynatosti může být špatná strava nebo neobvyklá kombinace potravin. Dalším důvodem může být špatné trávení, které může také vést ke zvýšení produkce plynů. Naštěstí nás tento stav opouští během pár dnů, ale proč celý proces neurychlit, a hlavně nedopřát si rychleji pocitu úlevy? Pokud se vám zrovna nechce běžet do lékárny, máme pro vás hned několik domácích prostředků, které vaše zažívání dostane do rovnováhy. Máte je doma?

V dnešní době se sice můžeme spolehnout na zázračné pilulky z lékárny, ale někdy není od věci se jim vyhnout, navíc často účinní pomocníci se již dávno nacházejí u vás doma v kuchyni. Poradíme vám, po čem v případě nouze můžete sáhnout.

Zázvor a česnek

Tato silná dvojka patří mezi nejužitečnějších a nejúčinnějších domácí prostředky a kombinace těchto dvou surovin je přímo perfektní pro nastolení rovnováhy vašeho zažívání. Extrahujte šťávu ze zázvoru a česneku a smíchejte ji s vlažnou vodou. Zní to sice jako pěkný dryák, ale slabší povahy si mohou nápoj vylepšit medem. Tato směs je jedním z nejefektivnějších domácích léků pro zmírnění plynatosti.

Kurkuma: vůně orientu

V dnešní době je kurkuma velmi vyhledávaným kořením i v našich domácnostech, stačí vzít půl lžičky kurkumového prášku, přidat špetku soli a vše rozmíchat ve vlažné vodě. Nyní stačí jen nápoj vypít a počkat si na vytouženou úlevu.

Ricinový olej

Ricinový olej je především vyhledávaný v kosmetickém průmyslu a právem patří mezi domácí zkrášlující prostředky, takže pokud ho již doma máte, není nic jednoduššího než smíchat lžíci ricinového oleje ve vlažném mléce a postupně vypít. Zanedlouho na plynatost zapomenete.

Hořčičný olej

Dalším takovým všestranným olejem je olej z hořčičného semínka. Vezmete lžíci hořčičného oleje přidejte špetku soli a „šup tam s ním“. Není to sice nic příjemného na chuť, ale za tu úlevu ta chvilka nepohodlí stojí.

Kokosový olej

Pokud trpíte často nadýmáním, k pravidelnějšímu užívání je vhodnější kokosový olej smíchaný s medem. Užívejte jednou denně lžíci této směsi po dobu několika dní, než se zbavíte tohoto opakujícího se problému.

Semena fenyklu

Semena fenyklu pomáhají při trávení jídla. Proto pokud již sníte něco, po čem obvykle trpíte nadýmáním, zajezte to rovnou lžičkou fenyklových semen, která nejprve rozžvýkejte v ústech a poté polkněte. Plynatost by se vám po fenyklu měla vyhnout přímo obloukem.

Vsaďte na kmín

Kmín neslouží jen k dochucení pokrmů, má také spoustu příznivých účinků pro náš trávicí systém a pomáhá tak předcházet celé řadě poruch zažívacího systému. Kmín můžete jednoduše přidávat do jídla, či si z tohoto koření připravit i čaj, který se doporučuje popíjet 2 až 3x denně po jídle.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat