Prostreno.cz

Máte na zahradě slunečnice? Vyrobte z nich třeba vlastní mouku

Semínka, mouka nebo domácí olej? Ano, tohle přesně můžete získat z okrasy, která vám zdobí zahradu. Jak moc jsou tyto slunečnice zdravé a k čemu je lze využít? Tohle vám vyrazí dech!

Historie slunečnic je úzce spojena s indiánskými kmeny v Novém Mexiku, kterým divoké rostliny sloužily jako potravina, stavební materiál i léčivo. Jisté prameny uvádí, že z oblasti své původní domoviny se tato nádherná květina dostala do Evropy někdy v 16. století. A je to dobře! I vy máte na zahradě slunečnice? Pak by vás mohlo zajímat, jak se dá se „žlutou úrodou“ naložit. Možností je dokonce víc!

Udělejte si zásobu semínek

Slunečnice není jen úžasnou venkovní okrasou, ale i bohatou pokladnicí prospěšných látek. Její semena obsahují obrovské množství hořčíku, vápníku, fosforu, manganu, draslíku i železa. Již několik vědeckých studií naznačilo, že regulují nervovou činnost i hladinu cholesterolu. Také podporují produkci serotoninu, čímž přispívají k dobré náladě a tlumí úzkosti.

Nelze nezmínit, že působí jako prevence aterosklerózy i srdečních onemocnění, přičemž minimalizují riziko krevních sraženin. Aby toho nebylo málo, rovněž zahání nespavost a zlepšují kvalitu vlasů a nehtů.

Vytvořte si vlastní olej

Slunečnicový olej se nehodí jen v kuchyni, jak by se mohlo zdát. Díky vysokému obsahu vitaminu E platí za báječnou kosmetiku, která pomáhá bojovat proti volným radikálům, regeneruje kožní buňky, urychluje hojení a hloubkově hydratuje suchou pokožku. Uplatní se však i jako přírodní kondicionér, jež předchází třepení koruny krásy. Pokud vlastníte ruční lis na domácí olej, můžete si tento zázrak plný živin ze slunečnicových semínek vyrobit ještě dnes. V opačném případě zvažte jeho nákup, investice do něj vás rozhodně nezruinuje.

Vlastnoruční mouka. Proč vlastně ne

Mouka ze slunečnic má zajímavé nutriční složení, ve kterém není o bílkoviny a minerály nouze. Také je bezlepková a má jemnou chuť, proto ji lze použít při pečení i vaření. Může tak být součástí sušenek, palačinek, vdolků, chleba i omáček – možnosti jsou téměř nevyčerpatelné. Jak si tuto mouku „pořídit“? To je úplně snadné. V mixéru důkladně rozemelte slunečnicová semena. Jakmile z nich bude „prach“, máte hotovo!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat