Prostreno.cz

Situace, kdy může být pití slané vody pro tělo užitečné

Lidské tělo ke svému fungování potřebuje určité množství sodíku, nicméně příliš velké množství může být škodlivé. Pokud se to s ním však nepřežene, dá se počítat s jistými benefity. Co se stane, když do sebe přijmete slanou vodu?

Bez ohledu na to, čemu lidé věří, platí, že pokud pijete roztok slané vody, který je složen ze 100 procent přírodní soli, můžete se dočkat jistých zdravotních výhod. Jakých?

Rehydratace těla

Když pijete slanou vodu, zvláště pokud jste dehydratováni, sůl vám pomůže s jejím doplněním. Dehydratace se totiž vysvětluje jako ztráta vody a důležitých krevních solí (draslíku a sodíku, což je celá věda populárních sportovních nápojů). Platí proto, že při dehydrataci nestačí se jen napít vody, tím se osmotická rovnováha tělních tekutin nezachová. Je třeba pít slanou vodu, aby se tekutiny v těle doplnily a taky udržely.

Redukce zánětu

Když jsou hladiny sodíku příliš nízké, tělo vydává chemikálie, které zvyšují zánět v těle. Je to proto, že organismus potřebuje kompenzovat nižší krevní tlak. (Vyslané chemikálie krevní tlak zvyšují, což může poškodit kardiovaskulární systém.)

Doplnění minerálních nedostatků

Pokud vykazujete minerální nedostatečnost, vystavujete své tělo riziku snížení imunitního systému a nemoci. Použití přírodních mořských solí pomáhá doplnit další minerály, které tělo potřebuje pro dobré zdraví. Ještě se ptáte, co se stane, když vypijete slanou vodu? Dostanete plný rozsah potřebných živin.

Pomoc při zácpě

Slaný „drink“ stimuluje slinné žlázy, podporuje trávicí proces, pomáhá s tvorbou kyselin v žaludku a zvyšuje vstřebávání ve střevech. Někteří lidé dokonce tvrdí, že je velmi účinný při zácpě, protože čerpá vodu do střev a stimuluje kontrakce střevních stěn.

Podpora zdraví kostí

Aby si kosti udržely svoji sílu, potřebují zdravé hladiny sodíku a minerálů. Sůl přitom může neutralizovat kyselé podmínky v těle a přispívat ke správné absorpci minerálů.

Vyčištění pleti

Minerály v přírodní (!) soli pomáhají udržovat pokožku hladkou a mohou dokonce působit proti akné. Sůl s jódem navíc pleti dodává zdravou záři. Používáte-li typ soli, která má vysoký obsah síry, přispíváte k léčbě ekzému, suché pokožky hlavy a kožních vyrážek.

Navození spánku

Použití přírodní soli rozpuštěné ve vodě navozuje spánek, protože tento nápoj obsahuje zdravé minerály, které snižují hladinu stresových hormonů – adrenalinu a kortizolu. Nic se však nemá přehánět.

Naši předkové spotřebovali pouze 200 mg soli denně – a moc dobře věděli, proč se nad tuto hranici nechtějí dostat. Nadměrný příjem soli může zvýšit krevní tlak a přispět ke kardiovaskulárním onemocněním.





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat