Prostreno.cz

Vyhýbáte se tukům? Naučte se vařit bez oleje

Základem každého zdravého životního stylu je eliminace smažených jídel a minimalizace příjmu tuků a cukrů. Samozřejmě, že naše tělo tuky potřebuje, rozpouštějí se v nich důležití vitaminy, ale jak se říká všeho s mírou. Máme pro vás hned několik tipů, jak můžete olej při běžném vaření zcela vynechat.

Vaření bez tuku není vůbec složitá záležitost, stačí to jen vyzkoušet a uvidíte, že si tohle snadné vaření zamilujete.

Použijte vodu nebo vývar

Často výživový odborníci doporučují takzvané vaření na vodě. Na vodě si snadno připravíte plátky masa, ale také můžete na ní připravit cibulku do základu na polévku či omáčku. Zkrátka místo běžného oleje přidejte několik lžic vody, nebo domácího vývaru. Nalijte tekutinu na pánvičku či do hrnce počkejte až se začnou tvořit drobné bublinky, a to je ten správný čas, kdy přihodit plátek masa či cibulku na osmahnutí. Občas budete muset možná tekutinu během vaření přidat, ale to je to nejmenší, výsledná kalorická hodnota jídla rapidně klesne, a to přece za to stojí.

Kvalitní nádobí

V dnešní době můžete zakoupit nepřeberné množství kvalitního nádobí s nepřilnavým povrchem, mezi nejoblíbenější patří teflonový a keramický povrch. V takovém to nádobí můžete vařit zcela bez tuku a nemusíte mít žádné obavy.

Zapojte pečicí papír

Nechcete vyhazovat starou pánvičku, nevodí, zapojte pečicí papír. Jednoduše vyložte svoji oblíbenou pánvičku pečícím papírem a nepřilnavý povrch je rázem na světě, uvidíte, že se vám bude vařit a péct dobře i bez oleje. To samé platí o pečení v troubě, proč vymazávat plech, vždyť to je přece další tuk, s pečicím papírem půjdou kalorie také dolů.

Grilujte a pečte

Na grilu či v troubě vaše maso a zelenina žádný olej nepotřebuje, maso můžete jednoduše podlít vodou a zeleninu stačí například vyskládat na pečící papír, okořenit a chutná příloha je během pár minut na světě i bez lžičky oleje.

Olej ve spreji

Pokud je skutečně oleje potřeba, investujte do takzvaného rozprašovače na olej. Schválně kolikrát se stane, že vám ujede ruka a místo čajové lžičky, máte v pokrmu rázem celou lžíci ne-li dvě. S rozprašovačem se vám to nikdy nestane. Dopřejete sice svému pokrmu olej, ale jen nezbytné minimální množství.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat