Prostreno.cz

Potraviny s polyfenoly působí protizánětlivě

V poslední době jsou potraviny s obsahem polyfenolů velmi vyhledávané, ale proč? Víte, co jsou polyfenoly, jaký mají význam pro lidský organismus a kde je můžete najít i vy?

Polyfenoly jsou organické sloučeniny obsažené v ovoci a zelenině, vykazují určité antioxidační schopnosti. Jsou strukturně klasifikovány na základě toho, že mají více fenolových skupin. Fenolová skupina, zcela jednoduše, je sloučenina s hydroxylovou skupinou (-OH) vázanou na aromatickou uhlíkovou skupinu. Nejběžnějším příkladem je kyselina karbolová (C6H5OH). V závislosti na počtu a uspořádání těchto fenolických skupin budou mít různé polyfenolické sloučeniny v těle různé biologické a chemické účinky.

Dosud nebyly zkoumány všechny jejich účinky na zdraví. Přesto mnoho profesionálních lékařů, jak formálních, tak tradičních, doporučuje zvýšit množství potravin s vysokým obsahem polyfenolů ve stravě, neboť jsou často silně protizánětlivé, antioxidační a antibakteriální. A kde jich najdete nejvíce?

Hřebíček

Toto nenápadné koření patří mezi „topku“ s nejvyšší koncentrací polyfenolů. Obsahuje více než 15 000 miligramů polyfenolů na 100 gramů. Navíc hřebíček je považován za protizánětlivé koření a působí i proti křečím.

Badyán

Další hvězdou je badyán, obsahuje více než 5500 miligramů těchto antioxidantů na 100 gramů a je známo, že celkově posiluje imunitní systém, zejména pokud jde o respirační infekce.

Kakaový prášek

Kakaový prášek je jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů polyfenolických sloučenin. Může se pochlubit hodnotami vyššími než 3400 miligramů na každých 100 gramů. Navíc obsahuje jen minimum kalorií, vyniká vysokým obsahem vlákniny a bílkovin. Kvalitní kakaový prášek by měl být součástí každého zdravého jídelníčku.

Hořká čokoláda

Tato překvapivě zdravá sladká pochoutka obsahuje působivých 1800 miligramů polyfenolů na 100 gramů. Pro ty, kteří mají rádi sladké, je tato čokoláda nejen bohatá na antioxidanty, ale je také velmi prospěšná pro zdraví srdce a nervového systému.

Drobné ovoce

Drobné ovoce neboli bobuloviny, jako jsou například maliny, borůvky nebo ostružiny jsou velmi cenným zdrojem polyfenolů. Existuje mnoho různých plodů, ale pokud jde o obsah polyfenolů, všechny se pohybují v rozmezí od 550 do 1700 miligramů na 100 gramů, a navíc přinášejí do vašeho organismu vlákninu, vitaminy a spoustu dalších antioxidantů.

Ořechy

Ořechy mají široký sortiment polyfenolického obsahu, přičemž jedlé kaštany jich obsahují nejvíce, a to přibližně 1 200 miligramů na 100 gramů. Oproti tomu mandle jsou mezi ostatními druhy na tom nejhůře, obsahují pouhých 200 miligramů na 100 gramů.

Zelenina

Zelenina zahrnuje spoustu druhů s vysokým obsahem polyfenolů, mezi ty nejlepší patří například olivy, artyčok, špenát a červená cibule. Ve 100 gramech zeleniny se obsah polyfenolů pohybuje od 100 mg do 600 mg.

Červené víno

A na závěr něco pro milovníky vína. Červené víno je známé svým obsahem taninu, což je typ polyfenolu, takže v každé decince vína můžete zhruba konzumovat 100 mg polyfenolů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat