Prostreno.cz

Bramborové chipsy jsou karcinogenní a způsobují závislost

Myslíte si, že z brambůrek můžete jen přibrat nějaké to kilo navíc a tím to hasne? Jste na pěkně velkém omylu. Jejich konzumace „zadělává“ na diabetes 2. typu a vysoký krevní tlak! Ovšem v sázce je také vaše DNA.

Jste fanouškem slaných bramborových lupínků? Pak pro vás nemáme zrovna příznivé zprávy. Odborníci se teď vytasili s varováním, že touha po nich je stejně návyková jako užívání drog. To ale kupodivu není jediná informace, jež by vás měla znepokojovat! Co všechno se skrývá v sáčku téhle mastné „dobroty“?

Tuk, kalorie a velká rizika

O tom, že chipsy rozhodně nepatří na seznam zdravých potravin, zřejmě nikoho přesvědčovat nemusíme. I vědci poměrně často poukazují na to, že z nich nic dobrého nekouká, neboť obsahují stovky kalorií, přičemž byste v jejich složení jen marně hledali alespoň nějaké prospěšné živiny. Situace je ovšem ještě vážnější, než se původně myslelo! Poznatky nejnovějšího výzkumu totiž naznačují, že jediné snězené balení vyjde nastejno, jako byste do sebe „kopli“ zhruba pět litrů kuchyňského oleje. Na klidu nepřidá ani informace o karcinogenní látce, na níž si „pochutnáváte“ s každým mastným plátkem. Co je to za sloučeninu a jaká z ní plynou rizika?

Pozor, DNA v ohrožení

Experti z americké společnosti HEATOX, která se zabývá škodlivinami přítomnými v potravinách, na základě své deset let probíhající studie došli k takřka neuvěřitelnému závěru. Podle nich jsou brambůrky „obohaceny“ o toxický karcinogen akrylamid. Tato ďábelská ingredience je spojována se zvýšeným rizikem cévních onemocnění, hypertenze nebo diabetu. Jenže pozor, zmíněná složka prý může nevratně poškodit i DNA!

Temná stránka mlsání

Bez ohledu na to, zda si po večerech u televize rádi pochutnáváte na chipsech smažených či pečených, obě varianty mají akrylamidu více než dost. Tedy alespoň takový je názor specialistů, kteří před „slaným zlem“ varují s výhružně vztyčenými prsty. Ještě pořád vás tahle tučná potravina láká? Být vámi, dobře si to rozmyslíme…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat