Prostreno.cz

Malá bulka na oku. Na chalazion použijte aloe vera nebo jablečný ocet

Bulka na oku? Nic příjemného! Pokud s ní nechcete jít mezi lidi, budete jí muset věnovat pozornost. Které páky na ni platí?

Výraz „chalazion“ pochází z řečtiny a představuje malou bulku, která vznikne, když se mazová žláza v očním víčku zvětší, čímž dojde k ucpání jejího vývodu. Chalazion se obvykle objevuje dále od okraje očního víčka. Oproti ječnému zrnu je větší a zpravidla není bolestivý. Když však nabývá na objemu, může představovat znepokojující problém, který je třeba řešit. Jak a čím? Tohle jsou tipy prověřené zkušenostmi!

Teplé obklady

Teplé obklady často patří k prvním nápadům, které lidé zkoušejí, když se u nich začíná chalazion rozvíjet. A je to dobře. Teplá voda pomáhá otevřít žlázy, a buď vyčistí blokaci, nebo sníží otoky. Pokud by ani k jednomu nedošlo, existují antibiotické masti, které působí proti podráždění pokožky a jejímu začervenání. Zároveň jsou užitečné při ochraně otevřené rány před infekcemi nebo vnějšími patogeny. A po čem sahají ti, kdo vyznávají alternativní způsob léčby?

Cibule jako záchranář

Účinné látky v cibuli představují antioxidační, antibakteriální a antivirové schopnosti. Pokud chalazion dobře reaguje na cibulovou šťávu, která se jemně nanáší na zánět, může se otevřít a vystavit se infekci, kterou šťáva z tohoto typu zeleniny zlikviduje.

Aloe vera

Aloe vera je jedna z nejlepších protizánětlivých látek na planetě. Důkaz? Pokud i vás chalazion trápí, naneste trochu gelu na postižené víčko. Uvidíte, jak rychle se otok vzdá. Pomůžete si také při podpoře správné produkce žláz.

Zelené čajové sáčky

Po vaření zeleného čaje nevyhazujte použitý sáček a nechte ho ochladit. Můžete ho totiž umístit na oční víčko. Přítomné antioxidanty se postarají o zbytek. Odstraní toxiny a nastolí pořádek.

Jablečný ocet

S mocnými detoxikačními a antivirovými vlastnostmi je jablečný ocet oblíbeným prostředkem proti chalazionu, i když by se v jeho případě mělo postupovat se zvýšenou opatrností. Koneckonců, je to stále ještě ocet. Při správné manipulaci malého množství na zanícené víčko však rychle sníží otok a ochrání danou oblasti před infekcí. Podařilo se vám chalazion zkrotit? Výborně, pak si do budoucna dejte pozor na prevenci!

Čeho se vyvarovat?

Říkáte, že chalazion už nikdy více nechcete? Pak se každý večer důkladně odličujte. Také nepoužívejte kosmetiku, která nebyla správně skladovaná, nebo je dokonce prošlá. Omývání obličeje teplou vodou ve večerních hodinách je také dobrou praxí k odstranění přebytečného oleje z obličeje.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat