Prostreno.cz

Mocné potraviny potlačující hlad

Potlačit je velmi obtížné, pro někoho i nemožné. Ale naštěstí existuje řada skvělých potravin, kterým můžete být vděční za pomoc. Které vás nenechají ve štychu?

Vědecky řečeno, hlad je způsoben uvolněním ghrelinu, tedy hormonu, který vysílá signály do mozku a říká mu, že tělo potřebuje více výživy. Pro lidi, kteří zápasí s váhou, je tento hormon nepřítelem. Nutno ovšem dodat, že i ostatním se hodí informace, jak tento nepříjemný stav obelstít! Stačí vědět, které potraviny ho zahánějí.

Celer

Zatímco mnoho lidí se dívá na celer jako na „zbytečnou“ zeleninu, pravda je, že ačkoli má velmi nízkou výživnou hodnotu a skládá se převážně z vody, vyniká malou energetickou hustotou. To znamená, že zasytí a déle se tráví.

Ořechy

Ořechy všech odrůd mají vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin, které představují tak zvané prospěšné tuky. To platí zejména pro pistácie, mandle a vlašské ořechy. Nejenže jsou tyto ořechy plné zdravých tuků, ale také bílkovin, které se starají o pocit sytosti. Na druhou stranu, ořechy mají tendenci mít vysoký obsah kalorií, takže jedna hrst by k zahnání hladu měla stačit.

Fazole

Fazole a jiné luštěniny jsou výjimečné pro manipulaci s hladem, neboť i ony představují bohatý zdroj bílkovin, ale také dietní vlákniny, o které je známo, že reguluje trávicí proces a zvyšuje produkci CCK (cholescystokininu), jež může inhibovat sekreci žaludečních šťáv. To ve výsledku zpomaluje trávicí proces. Vysoké hladiny bílkovin se také přeměňují na energii, čímž se zabraňuje uvolňování ghrelinu.

Avokádo

Pokud jde o nenasycené tuky a hlad, mnozí lidé přehlížejí avokádo. A to je škoda. Právě ono totiž potlačuje onen nepříjemný pocit prázdného žaludku a poskytuje tělu všechny živiny, které potřebuje. Nenasycené tuky posílají při konzumaci avokáda signál do mozku, že je plný. Zároveň dochází k vyrovnávání hladiny cholesterolu a podpoře hubnutí. Co si přát víc?

Ovesné vločky

I komplexní sacharidy jsou vhodné, pokud jde o potlačení chuti k jídlu, neboť v porovnání od „jednoduchých cukrů“ trvá déle, než je tělo zpracuje. Miska ovesné kaše (podávaná každé ráno) zajistí, že se večer obejdete bez nepříjemných chutí. A co dalšího hlad potlačuje?

Jablko

Mnoho druhů ovoce a zeleniny může mít pozitivní vliv na hlad, a to díky vysokým hladinám vlákniny. Konkrétně jablka pomáhají člověku cítit se plnější a mohou zpomalit uvolňování uvedeného hormonu hladu. Máte je rádi?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat