Prostreno.cz

Nečekané příčiny permanentní ospalosti, které se mohou týkat i vás

Už zase do sebe lijete další kafe s tím, že vás snad zbaví pocitu vyčerpání? Možná je tahle záchranná mise úplně zbytečná. Malátnost totiž může být vizitkou PMS, anémie nebo snížené funkce štítné žlázy. Který problém se týká právě vás?

I když chodíte spát „se slepicemi“ a v peřinách trávíte minimálně osm doporučovaných hodin, stejně se vám po většinu dne únavou zavírají oči? Nepodceňujte to, protože zvýšenou ospalostí se tělo snaží naznačit, že tam uvnitř něco není v pořádku. Co podle odborníků může stát za tím, že máte ustavičně vybité baterky?

Prokletí zvané PMS

Lékařské statistiky uvádí, že premenstruační syndrom zná na vlastní kůži přibližně 65 % žen. Patříte mezi ně také? Pak je asi zbytečné vykládat zrovna vám o nějaké podrážděnosti, bolesti prsou nebo nesoustředěnosti, stejně jako o pocitu nafouklého břicha, kožních změnách či nechutenství. Jenže pozor, na seznam „vedlejších účinků“ PMS patří i vyčerpanost, neboť vlivem hormonální nerovnováhy dochází k výkyvům úrovně hladiny melatoninu, tedy hormonu spánku.

Anémie. Ani ta si nevybírá

Anémie je stav, při kterém je v krvi snížena koncentrace hemoglobinu pod stanovenou normu. Říkáte si, že to zní až moc vážně? Že něčím takovým určitě netrpíte? Pak se nabízí otázka, zda vůbec znáte příznaky. Toto onemocnění se projevuje celkově špatnou kondicí. Ani vzhled bohužel nezůstává z obliga, jelikož mezi další specifické znaky patří lámavé nehty, bledost kůže či padání vlasů.

Hypotyreóza aneb štítná žláza v ohrožení

Štítná žláza je zodpovědná za mnoho procesů ve vašem těle. Reguluje například metabolickou rychlost. Pod palcem má však i trávicí a srdeční funkce, zatímco kontroluje svaly a zachovává kostní hmotu. V případě, že tento orgán z nějakého důvodu nepracuje správně, hovoříme buď o hypotyreóze (snížená funkce), nebo hypertyreóze (zvýšená funkce). Vás by měl zajímat první z uvedených stavů, neboť tuto obtíž zpravidla provází kromě zpomalené srdeční frekvence i permanentní ospalost. Nechcete se, čistě pro jistotu, objednat k doktorovi na nějakou větší prohlídku?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat