Prostreno.cz

Babské rady na otravnou rýmu

Ucpaný nos? Tak ten jednomu umí nehezky „zatopit“. Jestli to znáte až moc dobře, vyzkoušejte generacemi prověřené zbraně v podobě cibule, česneku, šalvěje nebo brambor. Tyhle medikamenty strčí do kapsy i kupované kapky!

Není nijak překvapující, že v momentálním období zimy posmrkává kdekdo. I vás tahle protivná svízel zasáhla s tím, že nemůžete dýchat a špatně se vám mluví? O tom, že jste se posledních pár dní kloudně nevyspali, raději ani nemluvit! Pokud vás právě napadá, že se pro ulevující spásu vydáte do lékárny, kde si vyžádáte nějaké kapky, ještě zadržte. Nechcete dát nejprve šanci babským radám, jež na své účinnosti neztrácejí ani dnes, v moderní době? Například tyhle určitě stojí za vyzkoušení!

Cibule jako zaručený prostředek

Jsou-li vaše dýchací cesty ucpané „až hanba“, vetřete si do chodidel cibulovou šťávu. Abyste si při první příležitosti aromatické „léčivo“ nechtěně neodstranili, bezprostředně po jeho nanesení vklouzněte do ponožek a hurá pod peřinu. Hodně pomůže, když na noční stolek umístíte talíř s čerstvě nakrájenou cibulí, neboť vdechování jejích éterických olejů přináší brzkou úlevu.

I česnek přidá ruku k dílu

Jen stěží bychom hledali domácnost, ve které by jedno z nejstarších a nejpoužívanějších ochucovadel nemělo své čestné místo. Ta vaše jistě není výjimkou! A je to tak dobře. Staré babské rady totiž praví, že inhalace dvou až tří rozmačkaných česnekových stroužků v litru horké vody svede učiněné zázraky. Konec smrkání a kýchání už máte na dohled!

Poznejte mocné schopnosti šalvěje

Název této bylinky pochází z latinského slova salvare, což v překladu znamená léčit. A to mnohé napovídá. Všestranná šalvěj vykazuje silné antioxidační a antimikrobiální účinky, přičemž zabírá na bolesti břicha či angínu. Ovšem pozor, už jste někdy slyšeli o tom, že se dá uplatnit i v případě rýmy? Tak si honem připravte šalvějový čaj, a než ho vypijete, pár minut zhluboka „nasávejte“ jeho vůni. Pokud tak budete činit třikrát denně, rýma se vzdá.

Také brambora dokáže velké věci

Že brambora patří mezi ty nejobyčejnější potraviny? Ale kdeže! Kromě toho, že obsahuje spoustu prospěšných látek, platí také za spolehlivého léčitele uvedené neduhy. Uvařte si nějaký větší kousek, poté ho rozmělněte a vložte do bavlněné utěrky. Přikládání „balíčku“ na čelní i lícní dutiny se nemine účinkem. Tedy alespoň takhle to uvádí nejeden babiččin receptář…

Zdroj: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17660-runny-nose, https://www.healthline.com/health/cold-flu/cold





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat