Prostreno.cz

Oslabenou imunitu posílíte i bylinami. Tyhle má v kuchyni každý

Pro posílení imunity se velmi dobře hodí plevel a divoce rostoucí rostliny. Čekali byste podporu obranyschopnosti například od libečku? A které další rostliny vám s imunitou pomohou?

Zima představuje nachlazení a chřipky. Chraňte se prostřednictvím jídla a přidávejte do svých pokrmů kuchyňské bylinky. Které?

Pažitka

Pažitka působí za uklízečku střev. Je ceněna pro velký obsah bílkovin, patří ke zdrojům vitaminu C i B2 a celé řady minerálů, jako je sodík, vápník, železo nebo fosfor. Pažitka výborně podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, snižuje krevní tlak a je účinná proti střevním parazitům. Konzumujte ji a posílíte svoji imunitu jedna báseň! (Připravte si třeba pomazánku, přidejte ji k zelenině nebo masu.)

Koriandr

Jednoletá bylina, která je příbuzná anýzu, kmínu a kopru, se v naší kuchyni obvykle přidává do nakládaných hub a zeleniny. Koriandr je skvělý i při přípravě omáček, dušených mas a ryb. Výborně se hodí také k houbám a luštěninám. Listy jsou bohaté především na vitaminy A, C a K a některé minerály. Semena jsou na vitaminy chudší, ale obsahují významné množství vlákniny, vápníku, selenu, železa, hořčíku a manganu. Koriandr zlepšuje náladu a psychickou vyrovnanost a také podporuje obranyschopnost organismu.

Libeček

Využití libečku v kuchyni je poměrně široké, dají se zpracovat všechny jeho části. Plody jsou výborné například do nakládané zeleniny, oddenky se spojují s kandováním, koření se uplatňuje v omáčkách, salátech i polévkách. Libeček stimuluje produkci trávicích šťáv a podporuje trávení. Také pomáhá při nepravidelné menstruaci, potížích s prostatou, močením a ledvinami. A co se dělá s imunitou? Je jejím pilířem! Libeček nemáte, právě teď moc nevaříte, ale po silnější imunitě velmi toužíte? Pak si domů přizvěte dvě známé bylinky!

Kopřiva

Výzkumy ukazují, že rostlinný extrakt z kopřivy inhibuje zánětlivé reakce, které jsou spojeny se symptomy sezonních alergií. Tato bylinka se proto často používá jako přírodní prostředek proti senné rýmě. Díky svým přirozeným protizánětlivým a analgetickým vlastnostem zároveň léčí bolest svalů a kloubů, dále posiluje kosti a zvyšuje zdraví srdce. Rostlina je bohatým zdrojem vitaminů A a C, beta-karotenu a dalších karotenoidů. Vzhledem k vysokému obsahu céčka a železa, které pomáhají tělu podporovat produkci červených krvinek, může pomoci zabránit vzniku anémie. A to pořád není všechno. Kopřiva podporuje imunitu.

Smetanka lékařská

Smetanka lékařská obsahuje silné antioxidanty a může pomoci bojovat proti zánětu. Zároveň snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, pozitivně ovlivňuje játra a napomáhá hubnutí. Pampelišky mohou být konzumovány ve vařené nebo syrové formě a slouží jako vynikající zdroj vitaminů A, C a K. Pochlubit se mohou také vitaminem E, kyselinou listovou a malým množstvím dalších vitaminů. Také poskytují značné množství několika minerálů, včetně železa, vápníku, hořčíku a draslíku. Kořen pampelišky je bohatý na sacharidový inulin, což je typ rozpustné vlákniny nacházející se v rostlinách, který podporuje činnost zdravé bakteriální flóry ve střevním traktu. S tímhle arzenálem se na smetanku můžete spolehnout i při podpoře imunity.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat