Prostreno.cz

Dejte sbohem nevzhledným křečovým žilám

Křečové žíly jsou poměrně běžné. Ačkoli obvykle nesouvisejí s vážnými zdravotními stavy, někteří lidé se cítí nepříjemně kvůli výraznému modrému nebo fialovému zbarvení pleti, které je doprovází. Naštěstí můžete snížit jejich příznaky prostřednictvím zdravých životních návyků a přírodních prostředků.

Křečové žíly neboli varixy trápí zhruba polovinu populace nad 40 let. Vyskytují se častěji u žen než u mužů. Odborníci si myslí, že za to může hormon estrogen, který je dominantnější právě u žen. Co se s tím dá dělat? Tyhle přírodní prostředky se neminou účinkem!

Esenciální oleje

Masážní terapie nemůže vyléčit křečové žíly, ale výrazně přispívá ke zlepšení krevního oběhu ve svalstvu nohou a snižuje některé otoky. Někteří masážní terapeuti pro zvýšení účinku používají éterický olej. Jaký? Osvědčuje se kadidlo, heřmánek, geránium, citron, levandule či cypřiš. Všechny uvedené zázraky léčí zánět, zlepšují krevní oběh a likvidují již zmíněné otoky.

Cvičení

Fyzická aktivita povzbuzuje krev, aby se pohybovala v žilách, pozitivně působila na svalový tonus a cirkulační zdraví. Centra pro kontrolu a prevenci nemocí doporučují, aby se dospělí věnovali každý týden nejméně 150 minut cvičení se střední intenzitou. Aktivity, jako je chůze či jízda na kole, jsou pro zdraví žil nezbytné.

Vitaminy

Několik vitaminů podporuje kardiovaskulární zdraví, které může pomoci snížit riziko vzniku křečových žil a eliminovat jejich symptomy, pokud se objeví. Roli v tomto směru hraje vitamin K, který je spojován s oběhovými problémy. Pokud na křečové žíly trpíte, hlídejte si také příjem vitaminu C. Právě ten zodpovídá za výrobu kolagenu a elastinu. Obojí ovlivňuje pružnost žil. A které další položky není radno přehlížet?

Vitamin E je silný antioxidant, který chrání před poškozením krevních buněk. Vitaminy B3, B12 a kyselina listová zase podporují zdravý oběh. Ujistěte se, že vaše tělo nepostrádá žádný z těchto prvků.

Koňský kaštan

Místo toho, abyste užívali kosmetické léky, zvažte nákup koňského kaštanu (Aesculus hippocastanum). Semena a listy této rostliny jsou přírodní nápravou křečových žil. Studie potvrdily, že bylina podporuje zdravý krevní oběh a snižuje zarudnutí a otoky. Vědci se domnívají, že kaštan koňský zároveň může „utěsnit“ kapiláry, zlepšit pružnost žilních stěn a povzbudit normální krevní hustotu. (Podobně působí i extrakt z borové kůry.)

Dieta

Strava s vysokým obsahem vlákniny a dostatečný pitný režim působí preventivně proti zácpě, hemoroidům i křečovým žilám. Jezte potraviny bohaté na flavonoidy, také nazývané bioflavonoidy, mezi které patří citrusové plody, růžičková kapusta, paprika, kajenský pepř a zelený čaj. Ty nabízejí velké množství přínosů pro zdraví, včetně zlepšení krevního oběhu a snížení arteriálního tlaku. K tomu všemu noste kompresní punčochy, jež podporují průtok krve směrem k srdci.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat