Prostreno.cz

Vliv cukerných alkoholů na naše zdraví

Jak diabetikovi osladit život? S pomocí cukerných alkoholů (polyoly), které jsou odvozené od sacharidů. K mání jsou v mnoha výrobcích, jako jsou třeba bonbony a pečivo. Cukerné alkoholy patří mezi syntetická sladidla identická s těmi přírodními. Jak ovlivňují zdraví?

Ne všechno „bez cukru“ či „nízkotučné“ je zdravé. Maltitol, xylitol, isomalt, sorbiol a erythritol (ten jako jediný nemá projímavé účinky) patří mezi cukerné alkoholy, které můžete vidět na štítcích některých výrobků a přísad, nejsou ani cukr, ani alkohol. Nemají žádný vliv na hladinu cukru v krvi jako skutečný stolní cukr (1). Část jejich chemické struktury však cukr připomíná, ta druhá se podobá alkoholu, takže označení je trochu matoucí.

Cukrové alkoholy se přirozeně vyskytují v rostlinách. Erythritol a xylitol jsou nízkokalorické cukerné alkoholy s domovinou v čerstvém ovoci, zatímco umělá sladidla jsou pouze moderním výmyslem průmyslné výroby. Některé z cukerných alkoholů se extrahují přímo z rostlin, jako je například sorbitol, který je vyroben z kukuřičného sirupu. Platí však, že většina cukrových alkoholů je vyráběna ze sacharidů a škrobů (1). Lze jim věřit?

Výhody

Cukrové alkoholy jsou v některých ohledech podobné cukru, ale tělem nejsou zcela absorbovány. Z tohoto důvodu je vliv cukrových alkoholů na cukr v krvi obecně nižší než u jiných sladidel, poskytují také méně kalorií na gram. Jejich energetická hodnota je určena na 10 kJ/g, i když jednotlivé polyoly se mezi sebou mohou lišit. Navíc cukrové alkoholy nepodporují zubní kaz. Je však důležité poznamenat, že různé druhy působí v těle velmi odlišně (1).

Možné nežádoucí účinky

Tyto látky jsou neúplně tráveny a vstřebávány, jak již bylo řečeno, takže někteří jejich konzumenti hlásí bolesti žaludku. A není se co divit. Cukrové alkoholy mohou ve střevech kvasit, což způsobuje nadýmání, plynatost a průjem. Vždy se však jedná o individuální záležitost. Každý by si měl otestovat, jak na něj porce cukerného alkoholu působí (1).

Cukerné alkoholy versus ostatní sacharidy

Ačkoli cukerné alkoholy mají méně kalorií než cukr, většina z nich není tak sladká, takže je daného sladidla použít trochu víc než obvykle. Pokud stále tápete, zda tento typ sladidel konzumovat, možná vám pomůže následující informace. Výroba cukerných alkoholů je dražší než u aspartamu či sacharinu, ale na rozdíl od nich tyto látky nemají stanovenou denní dávku a jsou považovány za relativně bezpečné (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093271/ 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat