Prostreno.cz

Kolik lžiček cukru denně je tak akorát dost?

Ovocné šťávy, lahvové čaje, energetické a sportovní nápoje jsou spojované se zvýšeným rizikem obezity, srdečním onemocněním i diabetem 2. typu. Obsahují totiž až příliš cukru. Už se ví, jaká denní dávka bílého zla je ještě v normě?

Celkový prodej šumivých nápojů se odhaduje na miliardy dolarů. Je to ale dobře? Určitě ne. Pokud sledujete nutriční hodnoty, tak víte, že jsou plné cukru. Potřebuje ho tělo? Doporučuje se nějaká denní dávka? Odpověď je pochopitelně záporná. Cukr nenabízí žádné nutriční hodnoty, pouze navyšuje příjem kalorií.

Například Světová zdravotnická organizace (WHO) a American Heart Association (AHA) doporučují, aby ženy konzumovaly nejvýše šest čajových lžiček cukru denně, což představuje cukr v množství 25 gramů nebo 100 kalorií. Muži by neměli překročit množství devíti čajových lžiček cukru denně (38 gramů nebo 150 kalorií). Americká pediatrická akademie také omezuje příjem cukru u dětí ve věku od 2 do 18 let, a to na šest čajových lžiček denně. Je však třeba si uvědomit, že tato doporučení se nevztahují na cukr, který se přirozeně vyskytuje v potravinách, včetně fruktózy v ovoci.

Cukr v nápojích

Mějte na paměti, že v závislosti na vašem věku a pohlaví byste se měli pokusit omezit příjem přídavku cukru ze všech zdrojů, a to nejen u slazených nápojů. Ostatně, právě ty představují velkou hrozbu. I vy můžete být šokováni tím, kolik cukru a kalorií obsahuje jedno takové sladké pití.

Například cola představuje 39 gramů cukru a 140 kalorií, ve sportovním nápoji se ukrývá 21 gramů cukru a 80 kalorií, kofeinový energetický nápoj do vašeho těla dostane 41 gramů cukru a 165 kalorií. A co takový zdravý jablečný džus? Čtěte etikety! Jeden šálek symbolizuje 32 gramů cukru a 140 kalorií. Obecně vzato, pořád z toho nejlépe vychází čistá neperlivá voda, která je nejzdravějším nápojem vůbec.

Voda nad zlato

Pokud chcete zhubnout, pijte ji. Pokud chcete mít lepší pleť, pijte. Voda zbavuje únavy, hydratuje pleť a pomáhá k její zářivosti, také zamezuje pocitům hladu. Česká studie dokonce potvrzuje, že vodu pokožka potřebuje víc než krémy, které mají pouze lokální účinek na povrchu pleti. A tipnete si, jak dlouho člověk bez vody vydrží žít? Játra selžou za méně než tři dny, ovšem není vyloučeno, že jedinec bez tekutin přežije až týden, avšak pouze pokud k tomu má vhodné podmínky, například vlhké prostředí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat