Prostreno.cz

Méně známé výhody mandlí

Dá se nějak zpomalit tvorba vrásek a zároveň urychlit hubnutí? To víte, že ano. Dopřejte si pár mandlí, které vám tato pozitiva zajistí. Tyhle poklady také dohlédnou na trávení a ochrání vás před vážnými nemocemi!

Tvrzení, že ořechy mají na lidské zdraví blahodárné účinky, zřejmě nikoho příliš nepřekvapí. Kromě těch vlašských či lískových se ve vědeckých kruzích hodně hovoří i o mandlích. A to hned z několika důvodů (1)! Proč byste tuhle křupavou dobrotu měli do jídelníčku zahrnout i vy?

Stopka problémům s trávením

Plody mandloně obecné patří na seznam hodně bohatých zdrojů vlákniny, což z nich dělá vřele doporučovanou potravinu. O této cenné složce výživy je známo, že zajišťuje pravidelné pohyby střev. Stejně účinně normalizuje hladinu cukru v krvi, odstraňuje z těla toxiny a značně omezuje pravděpodobnost rakoviny. Takže ano, hrstku oválných pokladů by vám jakožto prospěšné občerstvení doporučil nejeden odborník.

Pomoc při hubnutí, která je vítaná

Slyšeli jste, že mandle jsou nesmírně tučné? Že byste se jim při hubnutí měli obloukem vyhýbat? Ne tak zhurta. Pravdou je, že nějaké ty kalorie samozřejmě obsahují, přesto vám při redukci váhy přijdou vhod. Jak to? Poznatky studie zveřejněné v časopise zaměřeném na obezitu naznačují, že jejich konzumenti zpravidla vykazují nižší index tělesné hmotnosti. Výzkumníci si tento jev vysvětlují přítomností jistých sloučenin, jež napomáhají vstřebávání tuků.

Pevnější zdraví a ochrana před nemocemi

Jiný americký průzkum, publikovaný v magazínu Journal of Nutrition, sděluje, že uvedené oříšky v sobě ukrývají hojné množství antioxidantů. Co z toho plyne? Díky těmto látkám hnědí přátelé zabraňují poškození buněk škodlivými volnými radikály, čímž přispívají k prevenci rakoviny, a to zejména tlustého střeva, prsu, plic a prostaty. Rovněž zpomalují proces biologického stárnutí. A s tím se spojují i následující řádky.

Méně vrásek a hezčí pleť? Žádný problém

Mandle se mohou pochlubit i neskromným podílem vitaminu E. Ten stimuluje tvorbu kolagenu, což se příznivě projeví na elasticitě i pružnosti pleti. „Éčko“ také podporuje regenerační procesy, zatímco vyrovnává tón pokožky a zlepšuje vzhled jizev. Co říkáte na tuhle chutnou kosmetiku?

Zdroje: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146189/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat