Prostreno.cz

Vitamin K je úzce spjat s dlouhověkostí

Večeře by měla stejně rozmanitá jako oběd. Nachystejte si třeba brokolici, kapustu nebo špenát. Tyto potraviny jsou bohatým zdrojem vitaminu, který poskytuje prevenci před rakovinou a chrání vaše srdce, přičemž dohlíží na srážlivost krve a prodlužuje tak váš život!

O vitaminu K se nemluví tak často, jako třeba o jeho kolegovi „céčku“, ale to pořád ještě neznamená, že není důležitý. Víte, že se vyskytuje dokonce ve dvou formách? Zatímco vitamin K1 (fylochinon) naleznete v listové zelenině, vitamin K2 (menachinon) je přítomen ve zvířecích játrech a fermentovaných potravinách. Proč je pro vás tato látka, objevená v roce 1929, naprosto klíčová?

První pomoc při úrazu i pevné kosti

Při fyzickém poranění je uvedená živina prostě k nezaplacení. Jelikož se nejcennější tekutina poměrně rychle mění na gel, musí nastoupit „káčko“, aby pomohlo navázat ionty vápníku na určité proteiny v krvi, čímž zastavuje krvácení. Ovšem tím jeho dobrodiní teprve začíná, neboť podporuje i zdraví kostí, zachovává jejich hustotu a podstatně snižuje riziko zlomenin.

Srdce v kondici? Že váháte

Do kategorie kardiovaskulárních chorob patří potíže s oběhovým systémem, mrtvice, angina pectoris, infarkt, arytmie i aneurysma. Společnou příčinou jmenovaných komplikací bývá podle lékařů ucpávání tepen. Prevence? Kromě zdravé stravy, jež nezvyšuje hladiny škodlivého cholesterolu, také vitamin K. Již mnoho výzkumů poukázalo na skutečnost, že významně omezuje pravděpodobnost koronárních srdečních onemocnění.

Ochrana před rakovinou

Studie, jejíž poznatky publikoval magazín The American Journal for Clinical Nutrition, informují o tom, že látka, o které právě hovoříme, zabraňuje růstu rakovinných buněk, zejména pak v játrech, plicích a žaludku. Přesně z tohoto důvodu si experti troufají tvrdit, že podstatně přispívá k dlouhověkosti, jelikož snižuje riziko předčasného úmrtí. Jak vidno, udržet si optimální hladinu tohoto patrona dobré kondice by mělo být vaší prioritou. Takže se podíváme na jeho bohaté přírodní zdroje, souhlasíte?

Nákupní seznam, kterého se držte

Chutnou zásobárnou vitaminu K je zelí, brokolice, jarní cibulka nebo petržel. Vyplatí se směřovat svou pozornost také ke kapustě, špenátu, pampeliškám, červené řepě, hořčici, řeřiše a olivovém oleji. Jak vidno, je opravdu z čeho vybírat!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6747195/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8067486/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat