Prostreno.cz

Proč se vlastně ženám hubne mnohem hůř

Letité užívání antikoncepce, chronický nedostatek kvalitního odpočinku nebo větší množství tukové tkáně. Věřte, že i kvůli těmto faktorům může být boj s nadváhou pořádně ztížený. Ženy v tomhle mají nevýhodu!

Připadá vám, že vy, jako žena hubnete s vypětím všech sil, zatímco kolega v práci zdravě jí týden a už má dole dvě kila? Ne, to vážně není náhoda. Proč má silnější pohlaví pro redukci váhy podstatně lepší pozici?

Jiná stavba těla, jiné podmínky

Ať se to někomu libí, nebo ne, přírodě zkrátka nelze poručit. Právě ona zařídila, aby se pánové mohli pochlubit větším množstvím svalové hmoty, zatímco dámy „vyfasovaly“ spíše hmotu tukovou. Tato odlišnost existuje proto, aby ženský hormonální systém fungoval správně. Konkrétně menstruační cyklus, a tedy i reprodukce, potřebují ke své činnosti dostatek tukové tkáně. Obecně proto platí, že muži jsou přirozeně nastaveni tak, že spalují přijaté kalorie o poznání rychleji. Říkáte si, že je to nespravedlivé? Tohle není jediný důvod, proč jde Pepovi dieta jako po másle a váha Jitky zůstává zoufale dlouho neměnná.

Antikoncepce jako viník? Nelze to vyloučit

Antikoncepční pilulky se staly veřejně dostupné v 60. letech 20. století. A zřejmě od té doby se o „vedlejších účincích“ této metody živě diskutuje. Zatímco odborníci naznačují, že malé tabletky snižují pravděpodobnost rakoviny vaječníků a dělohy, rozsah jejich vlivu na tělesnou hmotnost je pro ně stále velkou neznámou. Ostatně, i v jejich příbalovém letáku  se dočtete o riziku nechtěného tloustnutí. Ale už se tam nepíše o tom, jak velkém!

Více povinností, méně spánku

Zajištění chodu domácnosti, péče o děti a čtyřnohé mazlíčky i zaměstnání. Kvůli těmto povinnostem si ženy jen stěží mohou dopřát osm hodin doporučovaného a ničím nerušeného relaxu v pyžamu. A to je právě ono. Britští výzkumníci působící na Southamptonské univerzitě tvrdí na základě průzkumu, že ve fázi hlubokého spánku dochází k produkci největšího spalovače tuku – růstového hormonu. Zároveň poukazují na skutečnost, že nedostatek kvalitního odpočinku nahrává hormonální nerovnováze, pocitům vlčího hladu i únavě, což nabádá ke konzumaci nezdravých potravin.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat