Prostreno.cz

Nechte své tělo odpočinout novoročním detoxem

17.01.2020 | Zdraví a diety

Jako jsou oči oknem do duše, tak střevo je branou do těla. Vstřebává se v něm většina živin, a tak se i jemná disbalance může projevit nepříjemnými pocity, únavou nebo problémy s pokožkou. A po svátcích plných výborného, ale také těžkého jídla tím spíš. Odlehčete jídelníčku, ulevíte tím svému trávení.

Není vhodnější chvílí na očistu těla, než začátek roku, kdy jsou předsevzetí ještě stále vlažná. Pokud jste si po maratonu svátečních návštěv stoupli na váhu, jistě víte, že takovou nerozvážnost už nikdy neuděláte. Vážení ani přežírání. Kde ale začít, když dieta není zrovna vaše oblíbené slovo?

Vynechte těžká jídla

Maso, smetanové omáčky a knedlíky teď pro vás budou chvíli passé. Ale nevěšte hlavu, najdete si spoustu favoritů i mezi zdravým jídlem. Záleží jen na vás, jak moc striktní budete. Celý půst je o tom, že dáte tělu prostor se pročistit. Čas, kdy si odpočine od náročně stravitelných potravin a bude se tak věnovat vlastní regeneraci. Vynecháním masa odlehčíte ledvinám i játrům, přispějete ke snížení krevního tlaku a cholesterolu.

Doplňte minerály

Během svátků do sebe dostaneme velké množství sodíku, a tak je leden nejvhodnější dobou, kdy se zaměřit hlavně na další minerály a živiny. Vápník, fosfor, B-komplex a antioxidanty, to vše a mnohem víc jako třeba velmi prospěšnou vlákninu čistící střeva najdete v luštěninách.

Zapomeňte na cukry, ty rafinované

Rafinované cukry nejsou ani zdaleka tak super, jako třeba rafinovaná elegance. Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám, které jsou bílého cukru plné. Nakupujte základní suroviny a vařte si. Tak budete přesně vědět, kolik cukru i soli jste použili.

Vsaďte na klíčení

Sehnat v zimě dobrou čerstvou zeleninu a ovoce je téměř nadlidský úkol. Jednoduchým způsobem, jak do sebe dostat spoustu vitaminů a minerálů je klíčení. Pořiďte si mungo, čočku nebo cizrnu a můžete začít.

Blahodárné kvašení

Boom kvašení je znát z celého světa, přičemž u nás jsou nejznámější okurky a zelí. Dejte této kysané pochoutce prostor okouzlit vás i jindy, než jen u knedlíku s kachnou, určitě nebudete litovat. A stejně tak vaše zdraví. Kvašené potraviny dokážou stabilizovat krevní tlak a cukr a údajně zvyšují také libido.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat