Prostreno.cz

Ucpané dutiny spolehlivě uvolní teplo a inhalace

Zánět dutin je velmi nepříjemná záležitost. Vedle ucpaného nosu a horečky vás při tomto onemocnění potrápí zejména bolesti hlavy, krku a pálení očí. Jsou však možnosti, jak si ulevit bez nutnosti okamžitého nasazení antibiotik.

Důležitá je prevence

Prevence je v podstatě totožná jako u jakéhokoli jiného zánětlivého onemocnění. Základem je posilování imunity, zejména dodržování zdravého životního stylu, vyváženou stravou, sportem a pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny.

Mezi spouštěče zánětů dutin patří i alergie na prach nebo pyly. Proto je důležité se těmto alergenům vyhýbat.

V některých případech může mít opakující se potíže s ucpanými dutinami i špatná anatomie nosu. Pokud se u vás problémy spojené s rýmou a bolestmi hlavy opakují často, měli byste se nechat vyšetřit i v tomto směru

Doplnění vitaminů

Jakmile cítíte, že se vám spouští rýma, zvyšte příjem vitaminů. Kromě ovoce a zeleniny je vhodné vitaminy doplnit i pomocí tablet nebo vitaminových nápojů, které zakoupíte v lékárně. Důležité je především doplnění vitaminů skupiny A a C.

Výplachy

Na uvolnění hlenu z dutin je vhodné provádět pravidelné výplachy. K tomu vám postačí solný roztok, který si připravíte doma ze sklenice vlažné vody, lžičky soli a špetky jedlé sody. Roztokem pak proplachujte nosní dutiny. Pro tento účel lze v lékárně zakoupit speciální konvičku, která výplachy usnadní. Kromě toho, že vám roztok pomůže k rozpuštění a odstranění hlenu, zbaví vás také bakterií, které se v dutinách nacházejí. Tím dojde k rychlejšímu ústupu příznaků nemoci. Výplach nosu solným roztokem také zvlhčí sliznici a usnadní dýchání.

Inhalace

K výplachům je vhodné také inhalovat. Ideální je vdechování teplých par v kombinaci s eukalyptovou nebo mátovou silicí, které uvolňují dýchací cesty. Vodu v hrnci ohřejte tak, aby byla horká a vycházela z ní pára. Přidejte pár kapek silice a nechte vodu chvilku odstát, abyste se neopařili. Poté se nakloňte nad hrnec a páru vdechujte. Pro zvýšení efektu je možné přehodit přes hlavu ručník, aby pára neunikala do prostoru.

Prohřejte ruce a nohy

K uvolnění dýchacích cest výborně funguje také nahřívání končetin, které rozproudí krevní oběh a uvolní nahromaděný hlen. Ideální je napustit si vanu teplou vodou, do ní si kleknout a ponořit ruce. Tím pádem budete v jakémsi předklonu, čímž usnadníte odtékání hlenu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat