Prostreno.cz

Potraviny pro krásné nehty

Nejen vlasy a pokožka těží z toho, co si vkládáte do úst. I nehty potřebují adekvátní výživu! Potěšte je pravidelnou konzumací brokolice, kapusty, slunečnicových semínek, hovězího masa nebo sóji. Na jejich kondici to bude znát.

Máte starosti se svými nehty, protože jsou slabé, třepí se a lámou? Pokud není příčinou nějaký zdravotní problém, který by jejich kvalitu zhoršoval, možná je to tím, že je váš jídelníček ochuzen o důležité živiny. Které konkrétní nedokonalé nehty přemění v hotový skvost?

Železo jako správná výživa

Železo patří mezi prvky, které si tělo bohužel nedokáže vytvořit samo. Vzhledem k tomu, že se podílí na transportu kyslíku do všech tkání v těle, je jeho dlouhodobá absence spojována s anémií, únavou a nepravidelnými ozvami srdce. To, že čelíte deficitu tohoto minerálu, ovšem hodně brzy poznáte i podle nepříznivého stavu nehtů. Odkud ho čerpat? Bohatým zdrojem jsou rajčata, brokolice, špenát, bazalka, hovězí maso, luštěniny, obiloviny a ořechy.

Vápník. Ten nesmí chybět

Další látkou, která může vyřešit výše zmíněný kosmetický problém, je vápník. Naleznete ho v kapustě, mandlích, sardinkách, lososu, mléčných výrobcích, tofu a máku. Mimochodem, sluší se dodat, že vápník je třeba i z jiných důvodů. Pomineme-li, že je stěžejní pro kosti i zuby, urychluje také hubnutí, představuje prevenci diabetu a příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém. Dále zmírňuje nepříjemné symptomy premenstruačního syndromu a omezuje pravděpodobnost rakoviny střev.

Vitamin B7 je univerzální léčivo

Vitamin B7 je známý i pod pojmem biotin. Již mnoho na sobě nezávislých výzkumů prokázalo, že výrazně zlepšuje kvalitu pokožky, zpomaluje tvorbu vrásek, urychluje růst vlasů a zpevňuje nehty. Účastní se ale i regulace škodlivého cholesterolu, přičemž normalizuje krevní tlak a „dohlíží“ na správné metabolické procesy. Do čeho se za účelem zvýšení jeho hladiny zakousnout? Zaměřte se na houby, dýňová i slunečnicová semínka, kvasnice, vaječné žloutky a sóju.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat