Prostreno.cz

Složky citronů jsou účinnými bojovníky proti rakovině

Podle světové zdravotnické organizace je ročně diagnostikováno přibližně 14 milionů nových případů rakoviny. Jak se proti nemoci, která se vymyká kontrole, bránit? Účinnou zbraní je prý obyčejný citron!

Citrony jsou běžnou součástí nákupních seznamů většiny lidí. Tyto plody, které se podle některých historických pramenů v Itálii pěstovaly už před výbuchem Vesuvu a tragickým koncem města Pompejí, však nejsou jen vyhledávanou potravinou, ale i lékem. Jak široký je jejich léčebný potenciál?

Úleva při alergii i zánětech

Vitamin C, jehož pod žlutou slupkou rozhodně není málo, organismus využívá nejen k posílení imunity, ale i k tvorbě kolagenu. Ten zachovává pružnost a elasticitu pokožky, přičemž podstatně urychluje hojení jizev i povrchových zranění. Obsažené „céčko“ rovněž snižuje hladinu hormonu histaminu, čímž předchází slzení očí a ucpávání dýchacích cest. Jako silný antioxidant také chrání kardiovaskulární systém, tlumí chronické záněty, aktivuje buněčný metabolismus a podporuje krvetvorbu. Nelze mu odepřít ani to, že nás povzbuzuje při únavě a vyčerpání.

Zázrak s nezaměnitelnou vůní

Citrony obecně nabízejí i další pozitiva. Působí totiž proti vzniku ledvinových kamenů a podílejí se na detoxikaci. Jsou vhodným alternativním prostředkem při artróze, dně i revmatismu, neboť dokážou z těla odvádět kyselinu močovou. Zároveň zabraňují vzniku krevních sraženin, normalizují tlak, posilují činnost jater a bývají prevencí křečových žil. Už jen pro tyto důvody by se do našich domácností měly zakutálet co možná nejčastěji. Ovšem pozor, nedávno se ukázalo, že tyto plody jsou také silným bojovníkem proti rakovině. Ano, čtete správně!

Kyselá naděje pro lidstvo

Poznatky amerického výzkumu uskutečněného na University of Arizona Cancer Center naznačují, že sloučeniny přítomné v citronech (limonoidy) ničí maligní buňky rakoviny, zejména pak prsu, tlustého střeva, prostaty, plic a slinivky břišní. Provedené testy jsou dokonce tak nadějné, že se odborníci domnívají, že tyto sloučeniny jsou mnohonásobně účinnější než antibiotika s protinádorovou aktivitou, jež se podávají při chemoterapiích. Ačkoli vědci z výše zmíněné instituce připouští, že je třeba provést ještě několik průzkumů, netají se tím, že citrony představují jistou naději onkologickým pacientům.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat