Prostreno.cz

Lilek a jeho množství pozitiv pro vaše zdraví

Držíte dietu a vítáte každý zlepšovák, který by vám nad nadbytečnými kily pomohl zvítězit? Za jeden spolehlivý můžete považovat lilek. Navíc vám zlepší náladu, zreguluje cholesterol a posílí kosti!

Lilek vejcoplodý, jinak zvaný baklažán, je hodně opomíjenou potravinou. Věděli jste, že z botanického hlediska se nejedná o zeleninu, nýbrž o ovoce, stejně jako je to třeba u rajčat či paprik? Ovšem to na situaci nic nemění. Plod typického tvaru lze přidávat do dušených směsí, pomazánek, placek, bábovek, buchet i polévek, což z něj dělá všestrannou kuchyňskou ingredienci. Co jeho zdravotní přínosy? Konkrétně tyhle by na vás mohly zapůsobit…

Regulace cholesterolu, jež přijde vhod

Upozorňuje vás lékař, že se co týká vašeho cholesterolu, jsou hodnoty poněkud znepokojující? Slibte jemu i sobě, že budete jíst lilek co možná nejčastěji. Jeho velkou předností je vysoký obsah antioxidační sloučeniny zvané nasunin. Tu si závěry mnoha studií spojují s regulací cholesterolu a tím pádem i prevencí kardiovaskulárních chorob.

Pomoc při dietě, která se neodmítá

Pochutina pocházející z jižní Evropy, konkrétně pak z Balkánu, je bohatým zdrojem rozpustné vlákniny. Tato cenná složka výživy v žaludku „nabobtná“ a zvětší svůj objem, čímž vyvolá pocit sytosti, proto se bez pocitu hladu spokojíte s podstatně menším množstvím potravy. Jako bod navíc lze považovat to, že přispívá i k detoxikaci organismu, napomáhá trávení a omezuje riziko rakoviny tlustého střeva.

Stres? Ten má stopku

Věřte, nebo ne, podceňovaný lilek dokáže vylepšit nejen tělesné křivky, ale i duševní stav. Za tuto vítanou vlastnost můžeme poděkovat kyselině chlorogenové, která snižuje úroveň stresových hormonů a zlepšuje náladu, přičemž tlumí bolesti různého původu.

Silnější kosti? Jistě

S pravidelnou konzumací jmenovaného ovoce přichází i pozitivum v podobě silnějších, pevnějších a odolnějších kostí. Je to proto, že tenhle přírodní „dáreček“ nabízí vápník, železo a fosfor, proto je prevencí obávané osteoporózy. A to je dobrá zpráva, nemyslíte?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat