Prostreno.cz

Nadměrné pocení může značit hyperhidrózu

Pocení nám dokáže občas pořádně znepříjemnit život. Obzvlášť tehdy, kdy jsme nuceni někomu podat ruku, zout si na návštěvě boty nebo se přidržet madla v hromadné dopravě a vystavit tím světu na odiv propocené fleky v podpaží. Pokud se potíte, i když není horko nebo se nevystavujete žádné výraznější fyzické aktivitě, možná trpíte hyperhidrózou.

Co to je?

Hyperhidróza je porucha charakterizovaná nadměrným pocením. Lidé postižení hyperhidrózou se potí až pětkrát více než zdravý člověk, a to i na místech, která nejsou příliš obvyklá, jako jsou například dlaně. Ačkoli je pocení normální jev, lidé s hyperhidrózou se potí i v klidu a zcela normálních teplotách. Situace jako je stres, nervozita, strach nebo jen obyčejný pobyt v teplejším prostředí situaci rapidně zhoršují.

Proč ji někteří mají

Hyperhidróza je nejčastěji dědičná záležitost. V takovém případě se jedná o primární hyperhidróze. O něco méně často se pak můžeme setkat s hyperhidrózou sekundární, která vzniká v důsledku prodělaných nebo trvajících chorob. Nadměrné pocení je nejčastěji spojeno s diabetem, obezitou, při nesprávné funkci štítné žlázy, Parkinsonovy choroby nebo také ve spojitosti s užíváním některých léků, například antidepresiv.  

Jak pocení zabránit?

Řešení těchto potíží je hned několik. Jednou z možností je používání prostředků proti pocení s obsahem hliníku, který účinně blokuje prostupnost potu na povrch kůže. Kromě používání takových přípravku je však doporučeno vyhnout se nošení oblečení z umělých materiálů, konzumace alkoholu a kořeněných jídel, které celý stav zhoršují.

Elektrošoky

Další možností, která se doporučuje pacientům, kteří trpí lehkou až střední formou hyperhidrózy, je léčba iontoforézou. Tato léčba spočívá v pronikání velmi malého množství elektrického proudu do postižených oblastí. Léčba ale není trvalá a je potřeba ji alespoň jednou za půl roku opakovat.

Botox

Jednou z velmi účinných metod, jak se zbavit přebytečného pocení, je i aplikace injekcí botulotoxinu. Ten totiž dokáže velmi schopně tlumit činnost potních žláz. Jde však o vcelku nákladnou záležitost, kterou je třeba opakovat.

Trvalá pomoc

Nadměrné pocení lze odstranit i trvale, a to provedením hrudní sympatektomie, což je chirurgické odstranění potních žláz v podpaží. K takto radikálnímu řešení se ale přistupuje pouze u pacientů, kteří trpí nejtěžší formou hyperhidrózy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat