Prostreno.cz

Etiketa konzumace a skladování banánů

Banány patří k nejoblíbenějšímu ovoci vůbec. A právem: nejenže výborně chutnají a dokážou zasytit na poměrně dlouhou dobu, ale jsou také obzvláště zdravé. Banány vás zasytí, jsou zdravé a dobré. Ale většina z nás při zacházení a konzumaci tohoto oblíbeného ovoce dělá hned několik chyb.

Banány jsou cenným zdrojem draslíku, který podporuje zdravé srdce, obsahují také vitamin B6, který zase posiluje imunitní systém. Ale ačkoli jsou banány tak oblíbené, dělá spousta z nás při zacházení s nimi několik chyb.

Špatné skladování

Pokud máte banány v lednici, tak je rychle vyndejte! Banány milují slunce a teplo, v lednici se mohou začít brzo kazit. Nejdéle vydrží uskladněné při pokojové teplotě, a pokud možno co nejdál od jiného ovoce. Zralé banány totiž vylučují ethylen a tento plyn způsobuje, že se ovoce rychleji kazí. Pokud chcete, aby vám banány zůstaly déle žluté (a nepřezrálé), pak je zkuste zabalit po jednom do potravinářské fólie. Zabráníte tak unikání ethylenu a banány nebudou hnědnout.

Špatné loupání

Také vás rozčilují tenká vlákna, která zůstávají na banánech při loupání? Nebo už se vám také podařilo zralý banán rozmačkat, když jste se ho snažili „otevřít“? A to je ten důvod, proč by se banán neměl loupat od stopky dolů, ale vzít si příklad z opic a loupat banány obráceně. Sice to jde ztěžka i z druhého konce, ale slupka je zde mnohem tenčí než u stopky. Opice například drží banán jen palci a ukazováčky a jednoduše ho tak rozevřou. Je to opravdu mnohem jednodušší než obráceným koncem, a navíc odpadne i starost s doloupáváním vláken.

Nemytí rukou

Na banánech je velké množství zbytků ochranných postřiků. Důvodem je to, aby vydržely déle čerstvé i během dlouhého transportu, takže například po sklizni jsou banány natírány prostředkem proti plesnivění. Postřiky a ostatní přípravky sice zůstávají jen na slupce a dovnitř se nedostanou, ale přesto, nebo právě proto je lepší si po rozloupnutí banánu umýt ruce. A dětem dávejte banány raději rovnou oloupané.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat