Prostreno.cz

Obiloviny zasytí a dodají energii

Obiloviny vzbuzují mezi odborníky i laickou veřejností četné vášně. Diskuse o jejich přínosu bývají dlouhé a většinou končí nejasným vítězstvím. Obecně je lze ale shrnout jednoduše, cereálie jsou zdravé, nikoli však automaticky všechny produkty z nich vyrobené. Obiloviny nezatracujte, ale dobře vybírejte, protože vaše tělo a zdraví vám za ně poděkuje.

Cereálie neboli česky obiloviny jsou hlavním zdrojem komplexních sacharidů. Výborně chutnají, zasytí, a hlavně dodají energii, vždyť by měly tvořit alespoň 50 % celkového energetického příjmu. To je zároveň důvod, proč není radno je i v případě diety vynechávat.

Proč je jíst?

Obiloviny podporují správnou funkci mozku a nervové soustavy. Mají nižší špatný cholesterol, čistí tlusté střevo, podporují bakteriální mikroflóru a tím také imunitu, změkčují natrávenou potravu a snižují hladinu cukru v krvi. Stále váháte? Faktem je, že prodlužují pocit sytosti a dodávají energii pozvolna, obsahují vitaminy a minerály, vlákninu, železo, zinek i kyselinu listovou. Výčet zdraví prospěšných látek je vyčerpávající, a pokud vás nepřesvědčil, snad pomůže výčet důsledků vynechávání cereálií z jídelníčku. Častým jevem je únava, přecitlivělost, zhoršená koncentrace a výkyvy hladiny cukru v krvi. Při dlouhodobém odmítání může docházet ke zvýšené hladině stresu, a dokonce i depresím.

Není to jen pšenice

Pšenice, ječmen, žito i oves obsahují lepek, jeden z nejčastějších potravinových alergenů. Naštěstí pro celiaky je ale skupina obilovin bohatá a najdeme v ní i takové, které lepek neobsahují. Které to jsou? Pohanka, jáhly, proso, kukuřice, rýže, quinoa nebo třeba čirok a amarnt, který má nejvyšší podíl bílkovin a jeden z nejvyšších podílů vlákniny z celé skupiny.

„Ty správné“ zařaďte do jídelníčku, není to těžké

Obiloviny nemusíte přijímat pouze ve formě pečiva či produktů vytvořených z mouky. Existuje i snazší a zdravější varianta. Tou je konzumace obilovin v podobě přílohy, k tomu skvěle poslouží rýže nebo třeba jáhlová kaše, pohanka či kukuřičná polenta, nebo jako samostatného jídla. Nevěříte?

U pohanky možná oceníte, že je hypoalergenní a kromě vlákniny, bílkovin, vitaminů a minerálů je bohatá také na rutin, který zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny, u ječmene pak, že je plný esenciálních aminokyselin, vlákniny, vitaminu C, antioxidantů a minerálů. A co víc, zároveň zrychluje metabolismus a má nízký obsah kalorií, takže se hodí i pro redukční diety. Dopřejte si jarní vzpruhu a dodejte svému tělu sílu, cereálie budou vaším partnerem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat