Prostreno.cz

Zdravé sacharidy pro každý den

Neustálé dohady, zda jsou sacharidy zdravé, nebo ne, zda se smějí jíst, nebo snad raději ani ne… Tak tomu je ode dneška konec! Protože tyhle výborné potraviny můžete jíst bez výčitek klidně každý den.

Celozrnný chléb a těstoviny

Celozrnné výrobky obsahují hodně vlákniny a dokážou zasytit na dlouho. Jsou o něco zdravější než jejich klasická varianta, a přesto chutnají se správným kořením neuvěřitelně dobře. Zkuste třeba k snídani vyměnit bílý chléb za tmavý.

Ovoce

Když myslíte na sacharidy, určitě vás jako první nenapadne zrovna ovoce. Přesto sacharidy obsahuje většina ovoce. Některé druhy obsahují cukru dokonce opravdu hodně, proto není vhodné pro denní konzumaci úplně všechno ovoce bez rozdílu. Ale když si na zahnání hladu vezmete jablko, kiwi nebo borůvky, nic nezkazíte.

Fazole a luštěniny

Výživoví poradci z této skupiny doporučují především černé fazole, cizrnu a čočku. Ty jsou totiž kromě vlákniny plné kyseliny listové, draslíku a hořčíku. Dokážou snížit hladinu cukru v krvi a hladinu cholesterolu hodně vylepšit. Kromě toho jsou velmi prospěšné pro správné fungování střev.

Dýně

Zkoušeli jste už vyměnit normální špagety za dýňové špagety? Nebo ochutnali jste už dýňové hranolky? Z dýně můžete vyrobit celou řadu zdravých a dobrých jídel! Dýně obsahuje výživné látky jako beta karoten a vitamin A, které nejsou dobré jen pro správný zrak, ale také pro správné fungování imunitního systému. A kromě toho v dýni obsažený vitamin C dokáže posílit a vyhladit vaši pleť a pokožku. To už stojí za to!

Zrna

Zrna jako oves, rýže nebo quinoa jsou výborné jako příloha k rybě nebo masu. Ovesné vločky se skvěle hodí na snídani a při celozrnné variantě je strávíte ještě o trochu lépe. Takže můžete bez výčitek klidně začít mlsat. A pokud máte chuť třeba jen na lehký oběd, je salát z quinoy s rajčátky, sýrem feta a olivami něco právě pro vás.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat