Prostreno.cz

Hrušky dokonale vyživují pleť i vlasy

Jsou sladké, výživné, detoxikují organismus a prospívají trávení. Hrušky však miluje i pleť a vlasy. Proč si z nich připravovat báječné masky? Díky tomuto dostupnému ovoci se zbavíte pupínků i dehydratace!

V závislosti na odrůdě se letní hrušky sklízí od poloviny srpna až do září. Sladké plody hrušně mají vysoký obsah vlákniny a kromě jiného poskytují antioxidanty, které podporují imunitní systém a bojují proti volným radikálům. Další dobrou zprávou je, že patří ke druhům ovoce s nejmenším rizikem alergických reakcí, dále zvyšují hladinu energie, a to pro vysoký obsah glukózy. Málokdo však ví, že se hrušky uplatňují i v kosmetice. Jakým způsobem?

Hydratace a prevence proti poškození pleti

Jak již bylo řečeno, hrušky jsou plné vlákniny, která podporuje trávení a zajišťuje pocit sytosti. Ovšem nejen to. Ona zároveň udržuje pleť měkkou, hladkou a hydratovanou, také zabraňuje poškození kolagenu, tedy bílkoviny, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Hrušku stačí rozmačkat a nanést na potřebná místa, ale pochopitelně tu jsou i jiné možnosti.

Použijte 1 zralý kousek, oloupejte ho a zbavte jádřince. Hrušku poté nakrájejte na malé kousky a rozmixujte. Postupně přidávejte půl lžičky medu a 1 lžíci husté smetany nebo jogurtu. Masku dejte vychladit, naneste na obličej, 15 minut odpočívejte a následně smyjte teplou a až potom studenou vodou. Opakujte dvakrát týdně.

Prostředek proti předčasnému stárnutí

Hruška je zásobárnou vitaminu C (antioxidantu), vitaminu K a mědi. Tenhle mix účinných látek chrání kožní buňky před vážným poškozením, a coby prevence brání vzniku vrásek v blízkosti očí a rtů.

Odmašťovač

Pokud máte mastnou pleť, měly by se hrušky stát vaším spojencem. Seznamte je s medem, vytvořte pasu a tu používejte třikrát týdně jako masku regulující nadměrnou sekreci mazových žláz. Díky ní zároveň podpoříte schopnost pokožky bránit se proti akné, pupínkům a všem ostatním typům kožních infekcí. A jak to hrušky mají s kvalitou vlasů?

Lesklé a vyživené prameny

Hrušky, zejména ty zralé, poskytují přírodní cukrový alkohol s názvem sorbitol. Právě on vyživuje vlasové kořínky a pokožku hlavy a stejně jako v případě pleti vlasy udržuje hydratované. Koneckonců, zvlhčující vlastnost hrušek je velmi prospěšná pro snížení suchosti pramenů a obnovení jejich ztraceného lesku.

Podle délky svých vlasů rozmačkejte 1 až 3 zralé hrušky a smíchejte je se 2 až 3 polévkovými lžícemi kokosového oleje. Vytvořte hladkou pastu, směs naneste na vlasy a pokožku hlavy. Soustřeďte se přitom i na kořínky, protože se jedná o nejvíce poškozené části. Hlavu přikryjte igelitovým sáčkem a nahřátým ručníkem. Počkejte 30 minut a vlasy umyjte vodou a šamponem. Kštici nechte uschnout na vzduchu. Masku je vhodné nanášet maximálně dvakrát týdně.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat