Prostreno.cz

S tajemnou harissou se rychle provaříte ke zdraví

Rádi byste v kuchyni zkusili něco nového, protože české klasiky už jste se poněkud přejedli? Explozi chutí i nových zážitků nabízí harissa. Do kterých jídel se dá přidat a jak nad tím zaplesá vaše zdraví?

Možná jste o harisse slyšeli v nějakém televizním kulinářském pořadu. Anebo jste na ni narazili v obchodě či na trhu. Pořád ale nevíte, co si pod jejím názvem představit a proč patří mezi nejpopulárnější přísady? Pak jsou následující řádky určené přesně pro vás!

Vaření v rytmu Orientu

Jmenovaná kořenící směs pochází z Tuniska. Její základ vždy tvoří chilli papričky, česnek, sůl, koriandr a římský kmín. Jako pasta, která vzniká ještě přídavkem olivového oleje, se nejčastěji využívá v marocké i alžírské kuchyni. Běžně se do ní namáčejí kousky grilovaného masa nebo ryb, ovšem neobejde se bez ní ani tradiční příprava omáček, kuskusu, polévek a dušené zeleniny. A protože se skládá se samých zdravých věcí, je zřejmé, že kromě své orientální chuti poskytuje i četné zdravotní výhody pro lidský organismus. Jaké účinky harisse nelze upřít?

Zbraň proti zánětům i nemocem srdce

Tato ingredience doslova překypuje prospěšnými živinami, které vynikají silným protizánětlivým působením, přičemž pomáhají čistit tepny a zachovávají je pružné. Také normalizují krevní tlak, což z této „ostré medicíny“ dělá prevenci kardiovaskulárních chorob.

Silnější imunita a rychlejší hubnutí

Přítomnost česneku v harisse zaručuje vysoký podíl alicinu. Tahle antibakteriální sloučenina likviduje choroboplodné zárodky, posiluje imunitní systém a urychluje látkovou výměnu, tudíž usnadňuje redukci váhy. Aby toho náhodou nebylo málo, zmíněné ochucovadlo, na něž maročtí kuchaři nedají dopustit, bývá rovněž spojováno s léčbou revmatismu, fungujícím trávením a lepším vzhledem křečových žil.

Odolnější kosti a menší hrozba anémie

Harissa je přínosem také pro kosti, neboť je činí odolnější a snižuje riziko osteoporózy. Svým způsobem bojuje i proti anémii, protože obsahuje neskromné množství železa. Za velký bonus lze považovat i to, že tlumí kašel, příznivě ovlivňuje nervovou soustavu, mírní bolesti různého původu a reguluje škodlivý cholesterol.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat