Prostreno.cz

Z odšťavněné brambory vznikne skvělá kosmetika

Brambor obecný, v běžné řeči jen brambor nebo také brambora, patří k nejoblíbenějším přílohám se spoustou odrůd. Ať už milujete pyré, bramborovou kaši nebo třeba hranolky, věřte, že když tuhle lilkovitou zeleninu odšťavníte, získáte báječnou kosmetiku. Ta vám pomůže k pleti připomínající dětský zadeček!

Není nad přírodní suroviny! Brambora je úžasná sama o sobě, a to i se šťávou. Proč byste ji měli zařadit na svůj jídelníček či do pitného a hlavně zkrášlujícího režimu? Její moc vás překvapí.  

Svěží a zářivá pokožka

Pomáhá se záněty a vysokým krevním tlakem. Je plná draslíku, vlákniny, vitaminů skupiny B, manganu a vitaminu C. Díky tomuto složení detoxikuje organismus a reguluje kyselost v těle. V návaznosti na to funguje jako činidlo rozjasňující pleť! Dělá vám problém ji vypít? Seznamte ji se šťávou z okurek nebo aloe vera, hned je to o něco veselejší.

Zmírnění vzhledu tmavých skvrn

Lokální aplikace bramborové šťávy léčí řadu problémů souvisejících s pokožkou, jako jsou tmavé skvrny, jizvy nebo ztvrdlá kůže. Pokud máte nehezké paty či potřebujete změkčit kůžičku okolo nehtů, pravidelně nanášejte právě bramborovou šťávu – i na kruhy pod očima. Využít se dá i jako peeling, tedy pokud se spáruje s nějakým abrazivním činidlem, například mořskou solí nebo jedlou sodou.

Redukce vrásek a akné

Málokdo by čekal, že nektar z brambor funguje i jako osobní strážce proti vráskám. Jelikož kůže okolo očí je tenká, bývá náchylná k poškození (vrásky ze smíchu určitě znáte). Bramborová šťáva vyniká stahovacími účinky a dermatologové ji považují za prostředek proti předčasnému stárnutí, neboť pleti navrací výše uvedené vitaminy a minerály – a zároveň ji vypíná.

Proto brambory, kterým letos neuškodily jarní mrazy ani koronavirová pandemie, odšťavněte, umixujte či nastrouhejte, šťávu z nich vymačkejte, naneste na postižené oblasti a nechte působit 15 až 20 minut. (V případě vyzrálé pleti dle libosti sáhněte i po tvarohu nebo medu, jež pleť hydratují a zvláčňují, a vymíchejte hladkou pastu.)

Po uplynutí stanovené doby bramborovou „mízu“ smyjte vlažnou vodou a aplikujte hydratační krém. Jestli usilujete spíš o vybělení pleti, nenechávejte ji o samotě a přimíchejte k ní pár kapek šťávy z citronu. Tahle kombinace zabírá i proti akné!

Zdroj: www.beautytips.com, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat