Prostreno.cz

Čaj z cibulových slupek je studnicí vitaminů

Cibulačka, cibulový koláč, cibulové kroužky či cibulová omáčka. Jak název napovídá, základem pro tyhle fajn recepty je cibule – oblíbená dvouletá až vytrvalá rostlina, které římští zemědělci říkali „unio“. Co děláte s její slupkou? Tenhle důvod vás přesvědčí o tom, že se jí nemáte zbavovat!

Pro jednoho odpad, pro druhého poklad. Inspirujte se indickými kuchaři a zpracujte cibuli beze zbytků. Slupka je totiž vynikajícím zdrojem vitaminů, včetně áčka, jež pomáhá zlepšovat zrak. Jelikož jsou cibule obohaceny i o vitaminy C a E, dokážou zázraky i s vaší pokožkou.

Slupky bývají nabité protizánětlivými a antioxidačními schopnostmi, které pomáhají zvládat příznaky nachlazení, kašle a chřipky. Zároveň odvracejí riziko sezonních infekcí. Ostatně, již zmiňovaný vitamin C je silný antioxidant přirozeně zvyšující imunitu. A jak slupky zpracovat? Připravte si z nich čaj!

Proč zrovna horký šálek?

Je nízkokalorický, chutný a plný flavonoidů, o kterých je známo, že udržují srdce zdravé a krotí vysokou hladinu cholesterol. Cibulové slupky také mají protiplísňové vlastnosti, takže pokud se potýkáte s určitým druhem svědění na kůži nebo vyrážkami, je čaj vaším spojencem.

Přidat můžete i majoránku

Jakmile cibuli oloupete, slupky vhoďte do hrnce a několik minut je povařte v šálku vody. Tu pak přeceďte, podle chuti dolaďte medem a vypijte. Ale možná se vám víc zalíbí recept s majoránkou.

Ze tří až čtyř velkých cibulí odstraňte vrchní slupky, pokrájejte je a dejte vařit společně s několika lístky majoránky, která vyniká protizánětlivými účinky a také zmírňuje příznaky rýmy a nachlazení. Čaj nechte projít varem a chvíli povařte, pak nechte asi 15 minut louhovat. Sceďte, ochuťte medem a průběžně popíjejte.

Odvar, nebo tinktura?

V případě, že trpíte na záněty v ústech, afty nebo bolesti v krku, odvar z cibulových slupek kloktejte a vyplachujte jím ústní dutinu (aplikujte několikrát denně). Při prvních projevech rýmy zase dvakrát denně užívejte 20 kapek tinktury. Ta je na výrobu velmi jednoduchá.

Cibulové slupky, jež jsou k mání po celý rok, nakrájejte, napěchujte do zavařovací sklenice a zalijte kvalitním alkoholem. Macerujte 1 až 3 týdny (v temnu). Denně protřepávejte a následně přeceďte. Tinkturu uchovávejte v tmavých lahvičkách.

Zdroj: www.herbslife.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat