Prostreno.cz

Nespavost, zácpa či pálení žáhy. S jakými obtížemi určitě vyhledat lékaře?

Většina z nás se snaží nejrůznější tělesné obtíže, pokud nepřekročí únosnou mez, řešit bez lékaře pomocí nejrůznějších volně prodejných léků, doplňků stravy, bylinkami nebo alternativními metodami. Ovšem některé příznaky bychom bez odborné pomoci nechávat neměli.

Zatímco s horečkami, bolestí v krku, kašlem, zlomenou rukou apod. nemáme problém k lékaři zajít, řadu potíží podceňujeme. Přitom právě ony mohou být příznakem řady závažných onemocnění, případně nám jejich zanedbání může způsobit celou řadu chorob.

Takže v jakých případech se vyplatí navštívit lékaře a svěřit se mu se svými obtížemi? Tak například trápí-li vás…

… nespavost.

Problémy se spaním spousta lidí podceňuje – odůvodňují je mimo jiné věkem, stresem v práci, problémy v osobních vztazích apod. Jistě, všechny tyto jmenované faktory se na nespavosti mohou podílet (a také se často podílejí), ovšem není možné důležitost spánku takto podceňovat. Jednak jeho nedostatek způsobuje celou řadu problémů (sklon k obezitě, vyšší riziko kardiovaskulárních chorob, nesoustředěnost, únava…), jedna může být nespavost i příznakem závažnějšího onemocnění – jak totiž ukázaly některé výzkumy, lidé, již trpí například srdečním onemocněním, vysokým tlakem nebo diabetem, mají často problémy se spánkem.

Proto byste měli v případě, že u vás nespavost trvá delší dobu, vyhledat odbornou pomoc. Svěřte se s problémem praktickému lékaři – navrhne vhodné řešení, případně začne pátrat po příčinách vašich obtíží.

… neobvyklý poševní výtok.

V různých fázích menstruačního cyklu je výtok z pochvy normálním fyziologickým projevem. Tento běžný výtok nemá výrazný zápach a jeho konzistence může být vodnatá, ale také podobná hlenu (záleží na fázi cyklu), většinou má lehce mléčnou barvu nebo je čirý. Hlavně však nijak naše intimní partie nedráždí. Jeho „úkolem“ je pochvu zvlhčovat a udržovat v ní přirozené prostředí. Pokud ovšem výtok změní strukturu, barvu či pach a přidá se k němu nepříjemné svědění či pálení, případně bolest při močení, rozhodně se nevyplácí s návštěvou gynekologa otálet. Může jít o příznak nejrůznějších infekcí (nejčastěji je způsobují kvasinky), jež se by se rozhodně neměly zanedbávat. Hrozí totiž chronické potíže, které mohou vyvrcholit až neplodností ženy. A navíc se může stát, že neobvyklý výtok značí i mnohem závažnější onemocnění, včetně rakoviny děložního čípku. Takže vám rychlé řešení problémů s nezvyklým výtokem může v konečném důsledku i zachránit život!

… zácpa.

Nezdravý životní styl (především nezdravé stravování a nedostatek pohybu), uspěchaná doba, stres a mnoho dalších faktorů se může podílet na vzniku zácpy. Ta se definuje nejčastěji jako méně než 3 stolice týdně, navíc při ní bývá vyprazdňování doprovázeno nepříjemnými, a bolestivými pocity. Odhaduje se, že tímto problémem trpí až 30 % dospělé populace, ovšem řada lidí se stále stydí o zácpě mluvit, a tak se jim nedostane účinné pomoci. Navíc nejde jen o to problém odstranit – zácpa totiž může být příznakem řady závažných chorob, může indikovat překážku ve střevě, včetně nádoru. Pokud tedy popsanými obtížemi trpíte i vy, v žádném případě návštěvu praktického lékaře neodkládejte!

… bolesti hlavy.

Jistě, těžko se mezi námi najde člověk, jenž by měl to štěstí, že jej nikdy v životě nebolela hlava. Často se bolest hlavy objevuje při změnách počasí, jsme-li dehydratovaní, ve stresu apod. S touto bolestí není nijak těžké si poradit, většinou ani není tak nesnesitelná, že bychom nedokázali myslet na nic jiného a neutišil ji běžný lék. Ovšem pokud jsou bolesti hlavy úporné a doprovází je navíc třeba horečky, zvracení, problémy s viděním, mluvením či koordinací pohybů atd., rozhodně vyhledejte odbornou pomoc. Může jít o symptom závažného onemocnění, například nádoru, mozkové příhody nebo zánětu mozkových blan. Návštěvu lékaře byste neměli odkládat ani v případě, že vás bolesti hlavy provázejí v souvislosti se zraněním či úderem do hlavy – mohou ukazovat na otřes mozku, zlomeninu lebeční kosti, krvácení do mozku apod.

… průjem.

Podobně jako s bolestí hlavy se nejspíš každý z nás už v životě setkal s průjmem. Není to většinou nic tak závažného, často je jeho příčinou dietní chyba nebo viróza a potíže během několika dní při dodržování dietního režimu a za pomoci volně prodejných léčiv či přírodních pomocníků odezní. Ovšem pokud trvá průjem déle než 5 dní, je na čase vydat se k lékaři. Zvláště pokud je doprovázen zvracením, horečkami či bolestivými křečemi. I kdyby nešlo o nic víc než je o „pouhou střevní chřipku“, odborník vám pomůže sestavit správný jídelníček, předepíše potřebné léky a hlavně vám poradí jak předejít dehydrataci, jež při průjmech hrozí (v případě závažných potíží může lékař navrhnout i hospitalizaci, především u lidí s oslabenou imunitou, seniorů či dětí – ti by ostatně neměli čekat zmíněných 5 dnů a vyhledat pomoc mnohem dříve). Průjem ovšem může být příznakem závažného onemocnění – od nákazy nejrůznějšími parazity či bakteriální onemocnění (např. salmonelóza), přes Crohnovu chorobu, onemocnění slinivky, až po rakovinu.

… pálení žáhy.

Pálením žáhy neboli odborně refluxem jícnu trpí spousta lidí, některé údaje hovoří až o každém čtvrtém či pátém člověku, a téměř polovina těhotných žen. Mnoho z postižených se se svými obtížemi smíří a odbornou pomoc nikdy nevyhledá, což je chyba. Reflux je vlastně vniknutí natrávené stravy a žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu a odtud se vrací zpět do žaludku. Člověk pociťuje nepříjemné pálení v oblasti za hrudní kostí, v krku, často se objevuje i kyselá chuť v ústech (podobná jako při zvracení). Kromě popsaných obtíží však problém refluxu spočívá i ve skutečnosti, že náš jícen není na přítomnost žaludečních šťáv uzpůsoben a je jimi poškozován (zrovna tak mohou žaludeční šťávy poškozovat zuby, pokud se dostanou až do úst, někteří lidé pociťují při refluxu i problémy s dýcháním). Pokud se obtíže vyskytují jen velmi zřídka, nepravidelně nebo pouze při zmíněném těhotenství, často je možné řešit je volně prodejnými léky (antacidy). Ovšem při déle trvajících, pravidelných potížích je rozhodně dobré svěřit se lékaři, který jednak určí příčinu a jednak vhodnou léčbu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat